Sökväg

Navigering

Cecilia Malmström nominerad till svensk EU-kommissionär

Cecilia Malmström nominerad till svensk EU-kommissionär

På torsdagen utsåg Sveriges regering Sveriges kandidat till den nya EU-kommissionen. Vid en pressträff i samband med regeringssammanträdet i Rosenbad presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt Sveriges kandidat, den sittande svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

 

"Jag är naturligtvis väldigt hedrad och glad över förtroendet att nomineras till kommissionär i fem år till. Europa står inför många avgörande vägskäl just nu, med krig och konflikter i vårt närområde och en ekonomisk kris som vi efter svåra år har börjat ta oss ur. Främlingsfientliga och isolationistiska krafter har vunnit mark över hela Europa. Jag är övertygad om att vi behöver starka liberala röster i den nya kommissionen för att verka för ett öppet, enat och utåtblickande EU", säger Cecilia Malmström i en kommentar.

Cecilia Malmström har tidigare varit EU-minister i Sveriges regering samt Europaparlamentariker. Hon är sedan 2010 EU-kommissionär för inrikes frågor, vilket innefattar områdena migration och säkerhet. Under hennes mandatperiod har unionen bland annat enats om ett gemensamt europeiskt asylsystem, som nu håller på att genomföras i alla medlemsländer. Det ska se till att asylsökande får ett rättvist och humant mottagande oavsett vilket EU-land de kommer till. 

En sammanfattning av resultaten under Cecilia Malmströms mandatperiod som EU-kommissionär för inrikes frågor finns på: http://ec.europa.eu/malmstrom-achievements-sv

Cecilia Malmström på Twitter: @MalmstromEU

Cecilia Malmströms CV

Regeringens pressmeddelande (2014-07-31)

 

Ytterligare information

Här kan du läsa mer om hur EU-kommissionen utses och om de kommande utfrågningarna i Europaparlamentet:

http://www.elections2014.eu/sv/new-commission/towards-a-new-commission

Kommande viktiga hållpunkter:

30 augusti: Europeiska rådet,  då alla topptjänster inom EU ska vara utsedda

22 september (prel start): Utfrågningar av nominerade EU-kommissionärer

22 oktober (prel): Omröstning in Europaparlamentet om ny EU-kommission

1 november (prel): Ny EU kommission på plats

 

 

 

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion
  • Mindre textstorlek
  • Större textstorlek

Håll dig uppdaterad

Hjälp oss att bli bättre!

Ja Nej