Sökväg

Navigering

Månadens ED-kontor i mars: Europa Direkt Jönköpings Län

Månadens ED-kontor i mars: Europa Direkt Jönköpings Län

Vi presenterar här Europa Direkt Jönköpings Län som månadens ED-kontor för mars. Europa Direkt Jönköpings län är din direktlänk till Europa! Kontoret sprider information, svarar på frågor samt arrangerar föreläsningar och evenemang om EU.

 

Besök gärna kontoret på Västra Storgatan i centrala Jönköping och prata med Sophia El Masry som är EU-samordnare.

Läs mer på deras hemsida: http://www.regionjonkoping.se/web/europadirekt.aspx.

Sophia har tagit sig tid att svara på några frågor

Vilken är den vanligaste frågan ni får och av vem?

Frågorna varierar och kan bl.a handla om studier, resor, arbete, möjligheter som finns att söka ekonomiskt stöd från EU. Förfrågningar från skolor om olika samarbeten med Europa Direkt kontoret förekommer en hel del också.

Er mest lyckade aktivitet?

Har inte hunnit arbeta så länge och därför är det svårt att nämna vad som har varit mest lyckat. Skolföreläsningarna är alltid uppskattade av eleverna och lärarna.

Ert bästa kommunikationstips?

När man pratar eller föreläser om EU i olika sammanhang är det viktigt att fokusera på sin publik, tala direkt och personligt till dem. Att tala lättbegripligt och använda konkreta exempel för att göra EU mer nära och personligt är några tips. Syftet är att det ska vara lättare för den enskilde individen att förstå hur EU påverkar dem i vardagen och på det sättet ökar medvetenheten om hur allt hänger ihop och då är chansen större att man engagerar sig i frågorna.

Varför ville ni bli ED-kontor?

Sverige är medlem i EU och då är det viktigt att vara tillgänglig på lokal nivå för att underlätta och möjliggöra för den enskilde medborgaren att ta till sig information om EU. Ett Europa Direkt kontor såg man på Regionförbundet skulle skapa dessa möjligheter för medborgarna att ta del av den information för att kunna göra val som är nödvändiga för att delta i den Europeiska politiken och demokratin.

Vilken skulle vara er dröm MEP/Kommissionär att bjuda in till Jönköpings Län? Varför?

Ett besök av EU-kommissionären Cecilia Malmström hade varit roligt och spännande eftersom hon är en skicklig och engagerad kommunikatör som kan förklara komplicerade saker på ett lättbegripligt sätt. Asyl- och migrationsfrågor som hon ansvarar för är aktuella frågor som många gärna vill diskutera.

Vad har ED Jönköpings Län på gång framöver?

ED Jönköping kommer att hålla i skolföreläsningar om EU och EU-valet samt om vilka möjligheter som finns att jobba, studera och praktisera utomlands. En EU-debatt med Europaparlamentariker kommer att äga rum i maj och är till för allmänheten för att ställa frågor inför EU-valet. EU-journalisten Ylva Nilsson kommer att moderera debatten. Ytterligare en aktivitet som är på gång är en valturné med demokratisamordnaren i Jönköpings kommun och fritidgårdarna i två områden i Jönköping där valdeltagandet är lågt. Vi ska ha en dialogcafé med värdegrunds- och demokratifrågor med en känd moderator. ED Jkpg kommer också att närvara på en stor utbildningsmässa, SYOdagen på Erikdahlbergsgymnasiet. Där blir fokus på arbeta, studera och praktisera utomlands.

 

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion
  • Mindre textstorlek
  • Större textstorlek

Håll dig uppdaterad

Hjälp oss att bli bättre!

Ja Nej