Sökväg

Navigering

Sebastian från Karlstad vann EU-översättartävling

Sebastian från Karlstad vann EU-översättartävling

Årets svenska vinnare av EU:s översättartävling "Juvenes Translatores" heter Sebastian Andersson och går på Fria Läroverken i Karlstad.

 

Sebastian, som är 17 år, valde att översätta från engelska till svenska, något som inte är så konstigt eftersom engelska är ett av hans favoritämnen. Han läser också tyska. När han inte tävlar i översättning spelar han innebandy och fotboll.

Det var tack vare skolans EU-ambassadör som Sebastian fick höra talas om Juvenes Translatores och eftersom han är duktig i språk blev han en av de fem utvalda eleverna som fick vara med i tävlingen. Över 3 000 elever från 751 skolor från alla EU-länder deltog i tävlingen. I Sverige deltog 95 elever från 19 olika skolor.

Sebastian var lite nervös före tävlingen och texten var svårare än han hade trott. Men han litade på att det skulle gå vägen, och det gjorde det ju onekligen. Texten handlade om ett utbyte mellan skolklasser i England, Belgien och Italien.

– Vi satt i ett klassrum och översatte, vi fick använda lexikon, det viktiga var att skriva en bra text, man behövde inte kunna alla ord i huvudet, berättar Sebastian. Det var rätt stressigt och tog längre tid än jag hade trott.

Sebastian skrattar när han får frågan hur det kändes att vinna tävlingen

– Jätteroligt! Ska bli kul att åka till Bryssel. Jag ser fram emot själva prisutdelningen och så blir det roligt att komma till en ny stad.

Sebastian tycker att EU måste satsa mer på de fattiga och på integration. Han önskar att han skulle få rösta i valet till EU-parlamentet den 25 maj eftersom det är viktigt att vara med och påverka, men tyvärr fyller han inte 18 förrän till sommaren.

Efter gymnasiet vill Sebastian plugga på universitet. Vad, vet han inte riktigt ännu. Men i sommar vill han resa utomlands så att han får chansen att prata engelska.

 

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion
  • Mindre textstorlek
  • Större textstorlek

Håll dig uppdaterad

Hjälp oss att bli bättre!

Ja Nej