unknown label

Treballar i estudiar a la UE - Materials per a escoles

Otras herramientas

Eines

La Unió Europea té un impacte cada vegada més gran a la nostra vida. Però sovint, quan es parla dels debats i les decisions que es prenen a "Brussel·les", no tenim gaire clar què és el que vol dir "Brussel·les".

Ara bé, en una Unió Europea democràtica és essencial que els ciutadans sapiguem de què va tot això per poder opinar i dir-hi la nostra.

Per això, aquests materials responen dues preguntes bàsiques: Què és la UE? I: Què fa la UE? I ho fan amb un llenguatge simple i didàctic, amb exemples pràctics i fent servir pòsters i dossiers amb fitxes d’exercicis, per tal que professors i alumnes puguin treballar el tema a classe.

 

imatge d’un dels pòsters dels materials escolars sobre la UEPer què aquests materials

La UE pot ser un tema difícil d'ensenyar a classe per als professors. Els detalls són tan complexos i canvien tan ràpidament que sovint se'n perd la visió de conjunt.

Molts dels materials docents que ja existien intenten explicar alguns d'aquests detalls, però gairebé mai no donen desposta a la pregunta fonamental: Què és i què fa la Unió Europea?

És per això que la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha treballat amb professors i amb experts en disseny gràfic per produir aquests materials. El que volem és que qualsevol professor que vulgui impartir un curs sobre la UE tingui al seu abast totes les eines que li calen per poder donar als seus alumnes una visió global de la UE.

No pretenem en absolut fer propaganda de la UE ni de les seves polítiques. L'objectiu és, senzillament, que els joves europeus tinguin la formació i la informació necessàries per poder opinar sobre la UE i debatre sobre el seu futur.

Materials per a escoles. Descarrega-te'ls aquí >>

 

Quins són els avantatges d'aquests materials per al professorat?

Són pràctics: Han estat redactats per professors de secundària i ja han estat provats en diverses ocasions a classe.

Són flexibles: Els materials es poden fer servir directament o bé es poden adaptar a les necessitats de cada classe. També es poden adaptar fàcilment al temps disponible. Tota la unitat didàctica es pot fer en 15 sessions. Així mateix, es poden fer servir els materials com a complement d'un curs sobre la UE, per preparar una classe sobre un tema específic o bé com a base per a un crèdit variable o un crèdit de síntesi.

S'actualitzen regularment: Les últimes versions dels dossiers per al professorat i per a l'alumnat són disponibles en línia.

Metodologia comprovada: El model didàctic es basa en la comunicació i en la interacció social a l'aula. Si bé les dues primeres seqüències i la síntesi final tenen un caràcter eminentment individual, a la resta de les seqüències s'organitza l'alumnat en grups heterogenis per fomentar la interacció entre iguals. No obstant, en funció de les necessitats del grup classe, la informació i els exercicis també es poden adaptar a estratègies de tipus més transmissiu.

Necessiten una preparació mínima: La feina de preparació ja està feta. A més del dossier per a l'alumnat i dels pòsters, els materials inclouen informació docent per als professors, programacions, explicacions metodològiques i notes sobre cadascun dels exercicis.

 

Composició dels materials didàctics

Els materials es composen d’una carpeta que es distribueix gratuïtament als centres escolars* i que inclou:

 • 7 pòsters (en format imprès. També es poden descarregar a la pàgina de descàrregues dels materials)
 • 2 dossiers (disponibles només al web per permetre’n l’actualització permanent)

Dossier per a l'alumnatpdf(2.52 Mb)

10 seqüències d'exercicis que el professor pot adaptar en funció del temps disponible o de les necessitats dels alumnes:

 • 1. Presentació dels objectius (treball individual)
 • 2. Introducció dels conceptes bàsics i posicionament inicial de l'alumne (treball individual)
 • 3. Què és la Unió Europea? Treballs per entendre el concepte de la UE (treball en grup)
 • 4 a 8. Què fa la Unió Europea? Treballs per entendre cinc dels àmbits d'actuació de la UE (treball en "grups d'especialistes")
 • 9. Compartir (els "especialistes" tornen als seus grups inicials per elaborar informes que es presentaran al conjunt de la classe)
 • 10. Síntesi i posicionament final de l'alumne (treball individual)

Pòsters

 1. Què és la UE? Una forma de treballar únicapdf(708 kB)
 2. Què és la UE? Un projecte en evolució constant amb uns objectius i uns valors fixespdf(1.36 Mb)
 3. Què fa la UE? El mercat únicpdf(390 kB)
 4. Què fa la UE? La lliure circulació de personespdf(534 kB)
 5. Què fa la UE? La solidaritatpdf(2 Mb)
 6. Què fa la UE? La protecció del medi ambientpdf(1.95 Mb)
 7. Què fa la UE? La igualtat i la no discriminaciópdf(1.48 Mb)

Dossier per al professoratpdf(894 kB)

Inclou:

 • Una breu presentació de la UE: Informació útil per ajudar els professors
 • Orientacions per al professorat: Informació completa sobre la metodologia
 • Recursos

*Els centres escolars i els professors interessats en disposar de la carpeta i les versions impreses d’aquests materials, poden contactar la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

 

PUNTS D'INFORMACIÓ DE LA UE

Catalunya Illes Balears Illes Balears Islas baleares Illes Balears

adress

Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears

Dades de contacte

Passeig de Gràcia, 90
08008 BARCELONA
Telèfon: 93 467 73 80 / 93 467 73 81

Anar al formulari de contacte >

 
 

Publicacions de la UE

Publicacions de la UE

 
 

Right navigation