unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Estratègia de la UE per reduir el nombre de ferits greus en accidents de trànsit

04/04/2013 | Transports
Accident de trànsit

El nombre d’accidents de trànsit amb conseqüències mortals a la UE es va reduir un 9% el 2012 i va arribar als nivells més baixos des que se’n tenen dades. Entre els anys 2001 i 2010, la reducció global de la mortalitat a les carreteres europees és d’un 43%. Tot i ser una dada molt positiva, el nombre de ferits greus en carretera continua essent massa elevat i la Comissió Europea està treballant en una estratègia per tal de reduir-lo.

 

“Les carreteres d’Europa s’han convertit en vies molt més segures en la darrera dècada. Això és el resultat de molts elements en la política de seguretat viària de la UE: per exemple, el nostre treball d’ordenació nacional i transfronterera, la utilització d’eines de seguretat viària i unes normes més dures en les proves als vehicles, sobretot a les motocicletes”, ha declarat el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Transports, Siim Kallas.

Però les morts en accident de trànsit són només la punta de l’iceberg de la seguretat viària. Per cada mort a les carreteres europees hi ha 10 ferits greus i els darrers informes no són tan positius en la reducció d’aquestes fatalitats. Les dades dels Estats membres mostren que entre 2001 i 2010, el nombre de ferits greus ha baixat un 36% (davant del 43% de les víctimes mortals). A més del patiment humà que aquestes ferides provoquen, els costos socioeconòmics que impliquen arriben al 2% del PIB anual de la UE.

Per aquest motiu, la Comissió Europea considera necessari adoptar una estratègia sobre ferits greus en accidents de trànsit que estableixi una definició comuna del que suposa una ferida d’aquestes característiques, una millora en la recopilació de dades d’accidents dels Estats membres i l’adopció d’objectius per a la reducció del nombre de ferits greus. La manca d’una definició comuna fa que no tots els Estats membres comptabilitzin de la mateixa manera el nombre de ferits greus, per la qual cosa les dades reals podrien ser més elevades . A més, molts accidents que no tenen conseqüències mortals no són reportats i, per tant, no apareixen a les estadístiques.

Propers passos

Ja s’ha donat el primer pas: l’acord amb els països de la UE sobre una definició comuna, des del punt de vista mèdic, de “ferides greus” per a utilitzar-la en les estadístiques de seguretat viària. La nova definició comuna de la UE es basa en l’escala màxima abreujada de lesions (MAIS, Maximum abbreviated injury scale) utilitzada pels professionals de la medicina.

Aquesta definició haurà d’utilitzar-se en la recopilació de dades a partir de l’any vinent, quan s’establirà també un objectiu de reducció de lesions greus per a 2014-2015. Per tal d’elaborar estadístiques comparables d’acord amb la nova definició, s’aconsella a les autoritats dels Estats membres que adoptin un dels següents mètodes:

- Reunir la informació rellevant dels registres de la policia i els hospitals

- Utilitzar únicament els registres dels hospitals

- Utilitzar els registres de la policia però aplicant una correcció per tenir en compte que les lesions notificades poden ser més greus, ja que la policia no pot realitzar una valoració mèdica completa de la gravetat de les lesions.

 

Right navigation