unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La UE, pionera en garantir els drets dels viatgers d’autobús i d’autocar

01/03/2013 | Transports
Un viatger llegint en un bus i, al costat, un seient lliure reservat per a persones amb discapacitat.

L’entrada en vigor, des de l’1 de març, del Reglament sobre els drets dels viatgers d’autobús i d’autocar garanteix nous drets a les persones que viatgen autobús i autocar al territori de la UE. La Unió es converteix així en la primera regió del món que equipara la protecció dels usuaris de tots els mitjans de transport.

 

El Reglament estableix drets per als passatgers similars als del transport aeri, ferroviari i marítim, que inclouen la no discriminació per raons de nacionalitat ni a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. A més, s’haurà de reemborsar (completa o parcialment) el preu dels bitllets en cas d’excés de reserves, cancel·lació o retard de més de dues hores respecte de l’hora prevista de sortida si no es pot oferir un recorregut alternatiu.

També serà necessari informar adequadament a tots els passatges sobre els seus drets i assistir als viatgers en cas de cancel·lació o retard de més de 90 minuts per viatges que superin les 3 hores. Per garantir el compliment del Reglament, les empreses d’autobusos i autocars hauran de crear un mecanisme de tramitació de reclamacions. Per la seva part, els Estats membres hauran de crear organismes independents que s’encarreguin d’aplicar aquest reglament i, quan calgui, imposar sancions.

El vicepresident de la Comissió Europea responsable de Transports, Siim Kallas, ha declarat que l’executiu compleix així amb la promesa d’equiparar els drets de tots els passatgers perquè “gràcies a aquest Reglament, els drets dels passatgers de la UE també s’han estès al transport en autobús i autocar”.

Els drets dels passatgers, al mòbil

En els darrers 30 anys s’ha produït un boom de la mobilitat a Europa i, com l’explica el vicepresident Kallas, “els passatgers necessiten uns principis comuns per conèixer els seus drets, sense importar el tipus de transport que utilitzin”. Per aquest motiu, la Comissió Europea ha creat una aplicació per a smartphones on els viatgers poden consultar els seus drets com a usuaris del transport. Avui, són al voltant de 70 milions de persones les que viatgen en autobús i autocar a la UE, i amb l’entrada en vigor del Reglament (UE) nº 181/2011, l’aplicació “Els seus drets com a passatger, a l’abast de la mà” cobrirà també el transport en autobús i autocar.

 

Right navigation