unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

El seminari "L'Euroregió, una manera de viure la ciutadania europea" aplega més d'un centenar d'experts d'ambdòs costats del pirineu

19/02/2013 | Política regional i cooperació transfronterera

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha acollit un seminari transfronterer d'actors locals d'informació europea de la regió dels Pirineus i el Mediterrani. La Comissió Europea i la Euroregió Pirineus-Mediterrani dediquen un gran esforç a promoure i reforçar la col·laboració i treball conjunt als dos costats de la frontera, els Pirineus. Un esforç que ha permès el creixement de petites i grans iniciatives, ha facilitat el moviment humà a través dels límits territorials i, de retruc, contribueix a apropar els ciutadans d'una i altra banda del Pirineu. És per això que la Comissió ha volgut posar l'accent sobre la cooperació transfronterera en el marc de l'Any Europeu dels ciutadans.

 

L'acte, que va comptar amb les intervencions d’experts en projectes europeus dels dos costats dels Pirineus, va tractar temes com ara la comunicació de projectes transfronterers, la promoció dels projectes de cooperació, el futur de la política regional i els desafiaments de la comunicació, així com els drets dels ciutadans de regions frontereres.

Els ponents procedien d'entorns tan diversos com les organitzacions europees, la universitat, el govern i les organitzacions empresarials de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània.

Xarxes d’informació europees i projectes empresarials i educatius

L'acte va oferir l'ocasió de reunir, per primer cop, tots els nous punts d'Informació "EUROPE DIRECT", que acaben de ser seleccionats per la Unió Europea per donar informació al públic sobre la UE, i va comptar amb la representació de punts de la xarxa Europe Entreprise Network. A la conferència també es va tractar la cooperació transfronterera en l'àmbit de la mobilitat dels treballador,s amb la presència de representants francesos i espanyols de la Xarxa EURES, que facilita la recerca de feina a l'estranger.

A l’Euroregió s'estan duent a terme accions per la internacionalització de les empreses, com ara el projecte CREAMED o el projecte "Erasmus per a joves emprenedors". El seminari va permetre, així mateix, presentar  projectes de l'àmbit educatiu, com és el cas del doble diploma de dret de la UAB i de la Universitat de Toulouse.

La cooperació transfronterera en el marc de la política regional de la UE

Des de fa 30 anys, la Unió Europea finança projectes de cooperació transfronterera, principalment a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) ha estat designada per la UE per gestionar aquests projectes transfronterers dins del marc d’un programa anomenat POCTEFA (Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013).

Els fons europeus del FEDER pel període 2007-2013 per a cooperació transfronterera pugen a 168 milions d’euros. Des del 2007, són 133 els projectes programats que s’han posat en marxa al conjunt del territori transfronterer. Aquests projectes desenvolupen accions que pretenen reforçar dominis tan variats com el de les activitats econòmiques, la innovació o el capital humà. D'altres, en canvi, tenen per objectiu la valorització dels territoris, dels patrimonis natural i cultural o, fins i tot, la millora de la qualitat de vida de les poblacions a través d’estratègies comunes d’estructuralització territorial. I per tots, sempre una lògica sostenible, amb la preocupació de protegir i de gestionar millor els recursos mediambientals.

L’hospital transfronterer de la Cerdanya, a Puigcerdà, és un d’aquests projectes; emblemàtic pel fet de ser el fruit de la cooperació interregional i transfronterera al sí de la CTP en matèria d’accés als serveis públics als territoris pirenaics. Aquests hospital, situat a la frontera entre la regió Languedoc-Rousillon i Catalunya, va permetre una millora sensible de l’oferta sanitària en un territori aïllat, al qual la població pateix els mateixos problemes a ambdós costats de la frontera.

 

Right navigation