unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Fent Europa a banda i banda dels Pirineus

31/01/2012 | Política regional i cooperació transfronterera
Fent Europa a banda i banda dels Pirineus

La Unió Europea impulsa projectes transfronterers amb l’objectiu de reduir els efectes negatius de les fronteres com a barreres administratives, jurídiques i físiques. La cooperació a banda i banda de les fronteres permet superar problemes comuns i explotar el potencial del territori. L’Euroregió Pirineus-Mediterrània, que precisament avui fa el relleu de presidència entre Catalunya i Midi Pyrénées, és una de les entitats que desenvolupa projectes de cooperació finançats per la UE. Un vídeo de la Comissió Europea explica, amb exemples concrets, com s'estan sumant esforços des d'ambdòs costats del Pirineu.

 

Un dels projectes subvencionats per la UE se centra en la lluita contra els incendis, amb l’objectiu de desenvolupar una política comuna a ambdós costats de la frontera. És el projecte Princalp i té tres  punts clau: la planificació correcta de mesures antiincendis; la construcció d’infraestructures (passos pels vehicles d’emergència, noves torres d’aigua o manteniment de tallafocs agrícoles) i la conscienciació dels veïns de la zona sobre la necessitat d’actuar en els projectes de prevenció. Són mesures que busquen reduir el risc i millorar l’acció contra el foc, per tal que s’evitin o es minimitzin incendis com el que aquest estiu va afectar la zona de l’Empordà.

Un altre projecte és Fluxpyr, dedicat a mesurar la incidència del canvi climàtic sobre l’àrea Pirineus-Mediterrània. En l’àmbit cultural, el projecte de l’Escena Catalana Transfronterera ha creat un espai teatral únic amb les sales de teatre de Salt i Perpinyà. El projecte, que ha impulsat infraestructures culturals en ambdues ciutats aposta, a més, pel valor integrador del teatre, amb una vessant centrada en el treball amb les comunitats immigrades.

El treball conjunt, l’aprofitament de sinèrgies i el desenvolupament de les possibilitats d’expansió són claus per a les petites i mitjanes empreses. Per això, el projecte  Creamed treballa per connectar vivers d’empresa a banda i banda dels Pirineus. Aquesta iniciativa pretén que hi hagi un contacte constant entre els vivers de l’Euroregió amb dos objectius: intercanviar experiències i oferir eines compartides als vivers regionals; i aconseguir que l’Euroregió esdevingui marca important pel que fa a la creació d’empreses a la UE.

Aquests són alguns dels projectes finançats per la Unió Europea que mostra el vídeo ‘Fent Europa a banda i banda dels Pirineus’, una cinta de 9 minuts produïda per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. En tots els casos, són projectes que permeten aprofundir en la integració de la UE. Fer més Europa, al capdavall.

Justament avui té lloc el traspàs de la Presidència de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània que ostentava el Govern català des de l’abril de 2011. El president de la regió francesa Midi-Pyrénées, Martyn Malvy, prendrà en un acte institucional al Palau de la Generalitat que presidirà el president Artur Mas.

 

Right navigation