unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Una gran conferència a Brussel·les debat el futur de la política regional de la UE

31/01/2012 | Política regional i cooperació transfronterera

La Política Regional, aquella que serveix per reduir les diferències econòmiques i socials arreu d’Europa, és una pedra angular de la construcció europea. I es troba en un moment clau, perquè les negociacions sobre el pressupost de la UE són en la fase final i del resultat d’aquestes en depèn la continuïtat d’una política regional sòlida. Els presidents de les institucions de la UE han inaugurat la conferència 'Open Days 2012', que fins el dia 11 aplegarà més de 6.000 responsables polítics i experts per debatre sobre el futur de la política de la UE a les regions i les ciutats.

 

Gràcies a la Política Regional i de Cohesió, les regions més desafavorides de la Unió Europea poden impulsar projectes, desenvolupar infraestructures i crear riquesa al capdavall. Una riquesa de la qual, de retorn, se’n beneficia tota la UE. És la concreció de la idea de solidaritat que va definir un dels pares de la UE, Robert Shuman. “La convicció de que l’interès de cadascú rau en el reconeixement i l’acceptació a la pràctica de la interdependència de tots”, és la definició de solidaritat que va deixar escrita Shuman al seu llibre 'Per Europa'. La importància que les institucions europees concedeixen a aquesta política, que representa un terç del pressupost de la UE, queda clara veient la implicació directa dels seus representants, al màxim nivell, en la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, els 'Open Days 2012', que tenen lloc del 8 a l'11 d'octubre.

Els presidents de les tres principals institucions de la UE, Parlament Europeu, Martin Shultz; Consell, Herman Van Rompuy; i Comissió Europea, José Manuel Barroso; han donat el tret de sortida a aquesta conferència que converteix Brussel·les en aparador i caixa de ressonància dels efectes de la política de la UE a les regions i les ciutats.

A més, el comissari de Política Regional, Johannes Hahn, i el president del Comitè de les Regions, Ramón Luís Valcárcel, participaran en una taula de debat sobre el paper fonamental de la Política de Cohesió. En aquest sentit, el comissari Hahn ha explicat que la Comissió Europea aposta per la continuïtat d’aquesta política, una continuïtat que només es pot garantir amb un pressupost adient. “Open Days 2012 arriba en un moment clau per al futur de la nostra política. La Comissió ha posat la seva proposta sobre la taula i està decidida a defensar-la”, ha explicat. El comissari ha recordat que “necessitem un pressupost realista per tal que els fons de la UE pugin seguir impulsant el creixement i, sobretot, creant ocupació i esperança”.

Per la seva banda, el president de Comitè de les Regions ha afegit que “no podem sortir de la crisi ni tenir una recuperació econòmica sense una Política de Cohesió sòlida, que estigui concebuda per a totes les regions de la UE”. Per això, segons Valcárcel, “en aquesta fase tan delicada de les negociacions del pressupost de la UE, es Open Days ajudaran a deixar-ho car, presentant exemples concrets de cóm les regions i les ciutats donen suport al creixement sostenible a través des fons estructures”.

La trobada és l’esdeveniment més important dedicat a la política regional i urbana a Europa. El programa inclou més d’un  centenar de tallers, debats i seminaris, en els quals responsables polítics, tècnics i experts analitzaran el present i el futur de la política de la  UE a les ciutats i regions. Els governs regionals i locals hi tenen un paper destacat, no només en la participació als debats, sinó en l’organització d’activitats i la presentació d’iniciatives. Així, la Diputació de Barcelona ha organitzat una taula rodona sobre “Iniciatives d’internacionalització locals i regionals per a un creixement intel·ligent”.

La conferència Open Days es converteix així en un aparador dels resultats de la  Política Regional de la UE. Entre els èxits clau d’aquesta política, destaca que:

  • Ha donat accés al finançament de 56.000 Pime, com a mínim
  • Ha ajudat 460.000 joves amb programes per combatre la desocupació
  • Les empeses que han rebut diners dels fons estructurals han creat 450.000 llocs de treball des de 2007.

La Conferència ajudarà a definir la política del futur. Més de 6.000 representants de la política regional d’arreu de la UE participaran en més de cent seminaris i tallers, amb el lema “Regions i ciutats d’Europa: marcar la diferència”. Les activitats se centraran en les prioritats clau per al proper període de finançament:

  • Un creixement intel·ligent, sostenible i integrador
  • El suport a les PIME
  • La cooperació territorial
  • L’obtenció i medició dels resultats, per aconseguir una política més efectiva i estratègica.

Més informació:

 

Right navigation