unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

L’impost sobre transaccions financeres es podrà aplicar a partir de gener de 2014

18/02/2013 | Política fiscal de la UE
Mà apuntant amb un bolígraf un gràfic de cotitzacions en una pantalla d'ordinador. Imatge: iStock archives

La Comissió Europea ha adoptat una proposta que estableix les modalitats de l’impost sobre transaccions financeres, també conegut com “taxa Tobin”, que 11 estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estonià, França, Grècia, Itàlia i Portugal) aplicaran a partir del proper any. L’impost vol garantir que el sector financer contribueixi equitativament a les arques públiques, ja que la seva aportació actual és inferior a la d’altres sectors i fins ara s’ha beneficiat d’operacions de rescat. S’espera que la taxa generi uns ingressos anuals d’entre 30.000 i 35.000 milions d’euros, dels quals uns 5.000 milions correspondran a Espanya.

 

L’objectiu de la taxa és triple: en primer lloc, reforçarà el mercat únic al reduir el nombre d’enfocaments nacionals divergents en matèria d’imposició de les transaccions financeres. En segon lloc, garantirà la contribució equitativa i substancial del sector financer als ingressos públics, i a més, donarà suport a les mesures de regulació del mercat, animant al sector financer a realitzar activitat més responsables.

L’impost gravarà totes les transaccions financeres emeses o rebudes per algun dels onze Estats. Els tipus seran baixos (de 0,01% pels instruments derivats i del 0,1% per la resta de transaccions) i, per protegir l’economia real, no s’aplicarà a les activitats financeres diàries dels ciutadans i les empreses (com ara els préstecs, pagaments amb targeta de crèdit, assegurances, dipòsits...). L’ITF també exclou les activitats de refinançament, la política monetària i la gestió del deute públic, de manera que les transaccions amb els bancs centrals i el BCE, l’Instrument Europeu d’Estabilització Financera, el Mecanisme Europeu d’Estabilitat i la Unió Europea quedaran exemptes.

Segons el comissari de Fiscalitat de la UE, Algirdas Šemeta, “sobre la taula tenim un impost indiscutiblement equitatiu i tècnicament sòlid, que reforçarà el nostre mercat únic i moderarà el comportament irresponsable d’alguns operadors del mercat”. Per Šemeta, aquest impost marcarà un precedent, i fa una crida als onze Estats membres que han sol·licitat la proposta perquè prossegueixin en el seu afany amb ambició, “mostrant el camí per adoptar i aplicar el primer ITF regional del món”.

Futur de la proposta

La proposta, que és la continuació de l’acord al què van arribar els ministres d’Hisenda de la UE el mes passat, s’ha d’aplicar en el marc d’una cooperació reforçada, es a dir, en el grup dels 11 Estats membres que han decidit continuar amb la proposta de la UE tot i la manca d’acord al conjunt de la Unió. Qualsevol dels altres Estats membres es podrà unir més tard a la proposta si així ho desitja.

Abans de procedir a la seva aplicació, la proposta de directiva es debatrà pels 27 Estats membres, encara que només els onze que participen de l’acord tindran dret de veto i hauran d’arribar a un acord per unanimitat.

 

 

Right navigation