unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Una iniciativa ciutadana sobre l’aigua es pot convertir en la primera en ser legislada per la Comissió

19/02/2013 | Participació ciutadana, debats i consultes
Una nena bevent aigua d'una font.

La iniciativa Right2Water té com a objectiu que la legislació europea garanteixi el dret a l'aigua i el seu sanejament per tots els habitants. La iniciativa neix de la voluntat d'aconseguir un accés universal a l'aigua, així doncs, defensa l'aigua com a bé públic i demana evitar fer-ne una mercadaria. Els organitzadors conviden a la Comissió Europea a proposar "una legislació d'aplicació del dret humà de l'aigua i el sanejament com reconegut per les Nacions Unides, i la promoció de la provisió d'aigua i del sanejament com serveis públics essencials per a tots”. 

 

Els organitzadors de la iniciativa Right2Water acaben d'anunciar que han recollit més d'un milió de firmes. La Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) permet que els ciutadans de la Unió participin en el desenvolupament de les polítiques de la UE presentant propostes de legislació que tinguin el suport d'un milió de signatures en set països diferents de la UE –cada país té un nombre mínim de firmes requerit segons el seu nombre d'habitants –. Per tant, un cop es confirmin les signatures, Right2Water podria convertir-se en la primera iniciativa en ser valorada per la Comissió Europea de cara a una possible proposta legislativa.

El vicepresident i responsable de Relacions Institucionals i de l’Administració, Maroš Šefčovič, ha felicitat els organitzadors pel fet d’haver aconseguit el milió de signatures en menys de sis mesos i ha declarat: "L'objectiu de la Iniciativa Ciutadana Europea és despertar debats paneuropeus sobre les qüestions que preocupen els ciutadans de tot Europa, i aconseguir que aquests temes penetrin en l'agenda de la UE. Right2Water ho ha aconseguit sens dubte". 

Un cop verificades les firmes i certificades per les autoritats competents dels Estats membres, la Comissió Europea tindrà tres mesos per examinar i estudiar la proposta i decidir com actuar. Aleshores, els organitzadors podran presentar la seva iniciativa en una audiència pública al Parlament Europeu.

Tot i tenir el nombre de firmes necessari, de moment els organitzadors han optat per seguir recollint suports abans de presentar la iniciativa a la Comissió Europea.  

 

Right navigation