unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Consulta pública sobre l'agricultura ecològica a la UE

04/02/2013 | Participació ciutadana, debats i consultes
Pomes dins d'una galleda, en un camp.

La Comissió Europea vol millorar la normativa sobre productes ecològics, amb l'objectiu de reforçar la confiança dels consumidors i potenciar encara més un sector de l'agricultura que es troba en plena expansió. Per això, ha obert una consulta on demana l'opinió de ciutadans, organitzacions i empreses, que tenen temps fins el 10 d'abril de 2013 per dir-hi la seva sobre l'agricultura ecològica a la UE.

 

L’agricultura ecològica es basa en un sistema de producció agrària que respecta els cicles vitals de la natura. L’agricultura ecològica no fa servir adobs químics, ni pesticides, ni organismes genèticament modificats, i optimitza els recursos naturals, de de manera que minimitza l’impacte humà en el medi. A la UE, l’agricultura ecològica suposa una part encara mínima del conjunt de l’explotació agrària: un 2%, però la demanda creixent dels consumidors la converteix en un sector a l’alça. 

Per potenciar la producció i el consum de productes ecològics certificats (actualment és d’un 2% del total) la Comissió Europea està preparant una reforma de la normativa existent. Abans de procedir a aquesta reforma, però, vol conèixer l’opinió del ciutadans i els sectors implicats sobre quina és la millor manera de simplificar la normativa sense restringir, però, les normes de qualitat. A la consulta també es pregunta per d’altres qüestions, com ara la manera de garantir la coexistència dels cultius modificats genèticament (OGM) amb l’agricultura ecològica, sense que aquesta quedi contaminada. A més, la UE vol conèixer la repercussió de les noves normes d’etiquetatge, i sobretot, si han servit per donar més visibilitat a aquests productes. Les preguntes es realitzen a través d’un qüestionari en línia, que es pot contestar fins el dia 10 d’abril a la pàgina de consultes de la Comissió.   

A més, per aquells que disposin d’una mica més dels 15 minuts que, de mitjana, es triga en respondre el qüestionari, la Comissió plateja també d’altres preguntes complementàries relatives a l’actualització del Pla d’Acció de 2004 per desenvolupar l’agricultura ecològica, el reforç dels controls per evitar el frau i l’esmena de les deficiències de la normativa actual d’importació. 

L’agricultura ecològica a Catalunya i les Illes Balears 

Segons el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Catalunya és la Comunitat Autònoma espanyola líder en elaboradors i transformadors ecològics, amb un total de 606 operadors, seguida d’Andalusia, amb 421. En superfície ecològica ocupa el tercer lloc, amb 92.434 hectàrees, després d’Andalusia (973.239 hes) i Castella-la-Manxa (307.612 hes). 

Les Illes Balears, tot i que amb xifres més modestes (28.028 hes dedicades a l’agricultura ecològica) registren des del 1991 un increment continuat de la producció orgànica, de la superfície dedicada i dels operadors inscrits al Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE). Amb dades com aquestes, Espanya es va situar el 2012 per quart any consecutiu en el primer lloc de la Unió Europea en número d’hectàrees dedicades a l’agricultura ecològica.

 

Right navigation