unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Proposta de la Comissió Europea per reduir dràsticament l'emissió de gasos fluorats d'efecte hivernacle

31/01/2012 | Medi ambient

La Comissió Europea ha presentat una proposta per reduir dos terços les emissions de gasos fluorats. Aquests gasos, que contribueixen molt negativament a l'efecte hivernacle, són utilitzats en la producció, ús i eliminació d'objectes molt comuns en la nostra vida diària, com ara els dispositius d'aire condicionat i d’extinció d’incendis, els frigorífics, els aerosols de gas i els equips electrònics. Entre d'altres mesures, la proposta en prohibeix l'ús en la fabricació d'alguns electrodomèstics nous.

 

Aquests són els únics gasos d’efecte hivernacle que no es produeixen de forma natural sinó que són desenvolupats per l’home amb fins industrials. Les seves emissions produeixen un efecte hivernacle fins a 23.000 vegades més perjudicial que el diòxid de carboni i han augmentat en un 60% des del 1990, període en el qual la resta de gasos d'efecte hivernacle s'han reduït.

La proposta vol reduir l’emissió total dels gasos fluorats en dos terços abans del 2030. Entre d'altres mesures, inclou la prohibició d'aquests gasos en alguns electrodomèstics de nova producció, com ara les neveres, perquè ja hi ha alternatives més respectuoses amb el medi ambient.  També es proposa eliminar gradualment, a partir de 2015, la quanitat total dels grups más importantes de gasos fluorats (els hidrofluorocarburs, HFC) que es poden comercialitzar a la UE. Aquesta eliminació per etapes ha de permetre reduir fins a una cinquena part les vendes d'hidrofluorocarburs per 2030.

La UE dóna suport a una actuació internacional en matèria de HFC, segons el Protocol de Montreal. Les mesures que ha proposat la Comissió Europea promouen i faciliten un acord per eliminar totalment i arreu del món la producció i consum de HFC.

Ara, el Parlament Europeu i el Consell de la UE (on hi ha representats els 27 Estats membres) hauran de debatre i adoptar la iniciativa pel procediment legislatiu habitual.

La comissària d’Acció pel Clima, Connie Hedegaard, ha declarat que aquesta nova legislació afavorirà la lluita contra el canvi climàtic i oferirà noves oportunitats de negoci als productors i els distribuïdors d’electrodomèstics i aerosols, a més d'implicar els consumidors en les polítiques públiques de suport al medi ambient.

Enllaços relacionats

 

Right navigation