unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Ciutadans i empreses podran validar els seus documents públics a tota la UE sense necessitat de segells, traduccions jurades o còpies certificades

24/04/2013 | Justícia, llibertat i seguretat

La Comissió Europea ha presentat una proposta per reduir dràsticament els tràmits administratius a càrrec dels ciutadans i les empreses, suprimint els segells burocràtics que fins ara s’exigien per al reconeixement de documents públics en d’altres Estats membres de la UE. D’acord amb les propostes adoptades avui, els ciutadans i les empreses ja no hauran de presentar costoses versions  legalitzades o traduccions jurades dels documents oficials a l’hora d’inscriure un immoble o una empresa, contreure matrimoni o sol·licitar una targeta de residència.

 

Una enquesta de l’Eurobaròmetre d’octubre de 2010 va mostrar la importància del tema: el 73% dels europeus considerava que era necessari adoptar mesures per millorar la circulació dels documents públics entre els Estats membres de la UE. Arran d’aquest resultat, la Comissió Europea va publicar el 2010 un Llibre Verd per promoure la lliure circulació dels documents públics i es va celebrar una consulta pública per conèixer mitjans per facilitar l’ús i l’acceptació dels documents públics. Dos anys després, es va posar en marxa una nova consulta pública on es preguntava als ciutadans quins problemes s’havien trobat en l’exercici dels seus drets a UE. I una de les dificultats mencionades va ser, precisament, el procés de reconeixement de documents en altre Estat membre.

Actualment, els ciutadans que es traslladen a un altre Estat membre han de demostrar l’autenticitat dels document públics que els afecten, com ara les partides de naixement o els certificats de matrimoni. Per això cal obtenir un certificat conegut com a “postil·la”,  que serveix com a prova de l’autenticitat dels documents o les signatures. La Comissió vol que els documents es reconeguin sense necessitat d’aquest segell o certificat, de manera que s’equipari el grau de confiança en els registres civils dels diferents Estats membres amb el que trobem, per exemple, en el reconeixement de les resolucions judicials dels països de la UE.

“Per creuar fronteres, no s’exigeix a cap ciutadà que el Ministeri d’Afers Exteriors del seu país confirmi que el seu passaport és autèntic. Per què se sol·licita aquesta confirmació per a les partides de naixement?”, es pregunta la comissària de Justícia i vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding.  Reding també ha assenyalat que “quan un ciutadà es trasllada a l’estranger, la realització d’aquests costosos tràmits per demostrar que la seva partida de naixement és autèntica o, simplement, per utilitzar el certificat d’una empresa, es converteixen  en un malson burocràtic. M’han explicat una infinitat d’històries sobre els maldecaps que provoca el compliment d’aquests incomprensibles requisits. Avui, la Comissió intervé per tal de simplificar l’existència dels ciutadans i les empreses que exerceixen els seus drets de llibertat de circulació a la UE”.

Les noves normes simplificaran les càrregues burocràtiques, per tal de:

  • suprimir els tràmits de legalització i “postil·la”
  • eliminar la necessitat de presentar una còpia certificada juntament amb el document públic original
  • garantir l’acceptació de traduccions no jurades dels documents públics expedits per les autoritats d’altres Estats membres;
  • facilitar impresos estàndard multilingües facultatius de la UE;
  • millorar la cooperació administrativa entre Estats membres per contribuir a la lluita contra el frau.

Propers passos

La proposta de reglament ha de ser adoptada ara pel Parlament Europeu i el  Consell. A més, amb motiu de l’Any Europeu dels Ciutadans (2013), la Comissió publicarà, el proper 8 de maig, un nou informe sobre la ciutadania de la UE on presentarà dotze noves mesures concretes per resoldre els problemes restants que dificulten als ciutadans de la UE l’exercici de la llibertat de circulació.

 

Right navigation