unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La Comissió Europea insta els Estats membres a aplicar la legislació contra el tràfic d’éssers humans davant l’augment de víctimes a la UE

15/04/2013 | Justícia, llibertat i seguretat

La Comissió Europea acaba de publicar el primer informe sobre el tràfic d’éssers humans a Europa. Segons aquest document, 23.632 persones van ser víctimes o presumptes víctimes del tràfic d’éssers humans a la UE durant el període 2008-2010. Fins el moment, només 5 dels 27 Estats membres han transposat plenament la Directiva de la UE contra el tràfic d’éssers humanspdf a la seva legislació nacional i només tres països han informat sobre una transposició parcial, quan el termini expirava el 6 d’abril passat.

 

Cecilia Malmström, comissària europea d'Interior, ha afirmat que “és difícil imaginar que en els països lliures i democràtics de la UE desenes de milers d’éssers humans poden ser privats de la seva llibertat i explotats, comercialitzats com a productes amb finalitats lucratives”. Malmström s’ha mostrat decebuda pel fet de veure que “malgrat aquestes tendències alarmants, només uns pocs països han aplicat la legislació europea contra el tràfic d’éssers humans” i ha instat als que encara no ho han fet a que compleixin les seves obligacions.

L’informe de la UE destaca que, tot i que el nombre de persones que són víctimes del tràfic d’éssers humans dins i amb destinació a la UE va augmentar un 18% entre el 2008 i el 2010, hi ha menys traficants que acaben a la presó, ja que les condemnes es van reduir un 13% durant el mateix període. Per tal de frenar aquestes tendències cal la transposició de la legislació: si la Directiva és plenament adaptada a les legislacions nacionals té el potencial de generar un impacte real i concret en la vida de les víctimes i evitar que d’altres pateixin aquesta situació.

Per evitar el tràfic d’éssers humans, la nova Directiva exigeix als Estats membres que

  • Descoratgin la demanda a través de l’educació i la formació;
  • Desenvolupin campanyes d’informació i conscienciació;
  • Formin als funcionaris que poguessin entrar en contacte amb les víctimes;
  • Adoptin les mesures necessàries per donar caràcter d’infracció penal el fet d’utilitzar qualsevol servei d’una persona víctima del tràfic d’éssers humans.

Així mateix, la Comissió Europea ha presentat una visió general dels drets de les víctimes del tràfic d’éssers humans per proporcionar informació clara i eficient sobre els drets socials, laborals, de residencia i d’indemnització a que tenen dret sota la llei de la UE, amb l’objectiu de fer la seva realització efectiva i d’ajudar a les autoritats a oferir l’assistència i la protecció que les víctimes necessiten i es mereixen.

Malmström també ha assenyalat que aquesta Directiva és un pas molt important que “mantindrà a la UE al capdavant de la lluita internacional contra el tràfic d’éssers humans, protegint les víctimes i castigant als criminals que hi ha darrere aquesta forma moderna d’esclavitud”.

Context

El tràfic d’éssers humans és un del crims internacionals més greus perquè viola els drets humans i constitueix una forma moderna d’esclavitud. Aquesta pràctica està explícitament prohibida per la Carta del Drets Fonamentals de la Unió Europea i la UE ha fet de la lluita contra el tràfic d’éssers humans una de les seves prioritats al Programa d’Estocolm. La nova Directiva reemplaça la Decisió marc 2002/629/JAI de lluita contra la tracta d’éssers humans, incloent una definició més àmplia del fenomen i altres formes d’explotació.

L’explotació d’una persona es produeix quan s’ha exercit qualsevol mena de coacció  (amenaça o ús de la força, segrest, frau, engany, etc.), independentment de que la víctima hagi donat el seu consentiment. En el cas de que la víctima sigui menor d’edat, aquests actes seran considerats automàticament com a tràfic de persones, encara que no s’hagi utilitzat cap tipus de coacció.

 

Right navigation