unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La Comissió proposa que es nomenin candidats al càrrec de president per les properes eleccions europees

19/03/2013 | Justícia, llibertat i seguretat

Per aconseguir que les properes eleccions al Parlament Europeu de l’any vinent siguin més democràtiques, la Comissió Europea ha recomanat als partits polítics que nomenin un candidat per la presidència de la Comissió Europea i mostrin la seva afiliació política europea, així com que acordin una única data comuna per a les eleccions, tradicionalment repartides en quatre dies als diferents Estats. La Comissió vol enfortir la relació entre la ciutadania i les institucions europees aprofitant la celebració aquest 2013 de l’Any Europeu de la Ciutadania. La vicepresidenta i comissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, ha assenyalat:  “Vam prometre diàleg, democràcia i transparència. Avui complim la promesa”.

 

La proposta de la Comissió Europea pretén informar millor els electors sobre els temes d’interès a les eleccions a l’Eurocambra, impulsar un debat europeu i millorar la participació. “Europa no es pot construir sense la participació dels europeus. És essencial que els ciutadans puguin dir-hi la seva a mesura que la Unió Europea es desenvolupa i avança”, ha declarat la vicepresidenta. Reding es mostra convençuda que aquestes recomanacions ajudaran a reforçar el paper dels ciutadans en la construcció europea i a convertir les eleccions europees de l’any vinent en un veritable debat sobre el futur d’Europa.

Segons dades de l’Eurobaròmetrepdf Choose translations of the previous link  , la participació en les eleccions europees i municipals s’incrementaria si se celebressin en un únic dia i si els partits polítics proposessin un candidat a la presidència i mostressin en tots els materials de campanya a quin partit polític europeu estan afiliats. A més, en el cas d’Espanya, aquestes dades són especialment importants perquè el percentatge de ciutadans que així es posicionen supera la mitjana europea; especialment en el cas de la presentació de candidatures, on la diferència es d’un 9%.

Les eleccions europees de 2014 seran les primeres sota el Tractat de Lisboa, que incrementarà el paper del Parlament Europeu com actor polític, proporcionant-li més poder en el procés legislatiu i donant-li el dret a votar al President de la Comissió. Aquest tractat té l’objectiu d’augmentar el paper dels ciutadans en la Unió Europea com a actors polítics, creant un vincle entre els ciutadans, l’exercici dels seus drets polítics i la vida democràtica de la Unió. L’article 10(2) del Tractat de la Unió Europea estableix que els ciutadans estan directament representats a la Unió Europea dins del Parlament i, el 10(3), que cada ciutadà ha de tenir dret a participar en la vida política de la Unió i que les decisions s’han de prendre el més oberta i properament possible a la ciutadania.

En el seu discurs sobre l’Estat de la Unió de 2012, el president Barroso va destacar la necessitat d’aprofundir en el debat paneuropeu. La recomanació feta per la Comissió segueix aquesta línia, així com el “Pla Director per a una Unió Económica i Monetària profunda i autèntica”.

Drets electorals

La ciutadania europea dóna dret a votar i a presentar-se com a candidat per les eleccions municipals o del Parlament Europeu en qualsevol país de la UE. Aquest dret es recull en l’article 22 del Tractat de la UEpdf i els articles 39 i 40 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UEpdf.

 

Right navigation