unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Viviane Reding: “La igualtat de gènere és un assoliment europeu”

08/03/2013 | Justícia, llibertat i seguretat
Viviane Reding, tolerància zero

El Dia Internacional de la Dona és una data on es reconeixen els assoliments de les dones en matèria política, econòmica i social. És una ocasió per mirar enrere, avaluar el que s’ha aconseguit i el que encara queda per fer. Amb motiu d’aquesta data, la Comissió Europea centra aquest any la seva acció en la lluita contra la mutilació genital femenina (FGM, en les sigles en anglès) amb un lema: ‘FGM: Tolerància zero’.

 

Al Tractat de Roma de 1957 ja s’incloïa el principi de “a igual treball, igual salari”. Encara que el context d’aquesta demanda era fonamentalment econòmic, perquè els Estats membres volien eliminar qualsevol possible distorsió competitiva entre empreses de diferents països, l’any 1976 el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que aquesta demanda no era només econòmica sinó també social. La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable a de Justícia, Drets Fonamentals i ciutadania, Viviane Reding, ha senyalat que “cinc dècades d’acció de la Unió Europea en matèria d’igualtat de gènere és una cosa de la que podem i hem de sentir-nos orgullosos: la igualtat de gènere és un assoliment europeu”.

Les dades parlen per sí mateixes: el percentatge de dones treballadores europees ha passat del 55% el 1997 al 62% actual, i gràcies, entre d’altres, a les directives de la UE, totes les europees tenen dret a almenys 14 setmanes de baixa maternal. També s’ha treballat en la protecció de les víctimes de la violència domèstica (la Comissió Europea va publicar una Directiva de Víctimes per fixar uns drets mínims per a les víctimes, independentment d’on siguin de la UE) i de la violència contra les dones en general, gràcies al programa Daphne.

Els europeus opinen que calen més dones al poder als països en desenvolupament

Una enquesta de l’Eurobaròmetre realitzada amb motiu del Dia de la Dona indica que el 78% dels europeus pensa que si hi hagués més dones en càrrecs de poder polític als països en desenvolupament “les coses anirien millor”. Més de nou de cada deu europeus considera que la igualtat entre homes i dones millora el funcionament general de les societat i que tots els programes d’ajut han de tenir en compte específicament els drets de les dones.

Malgrat això, el camí per assolir la igualtat real encara és llarg. Un 34% de les europees treballa a temps parcial (davant d’un 8% dels homes) i la diferència salarial, d’un 16,2% de mitjana, existeix a tota la UE. En el cas de la violència, la mutilació genital femenina és un exemple flagrant. L’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere (EIGE) ha publicat un informe on mostra que milers de dones i nenes que viuen a la Unió Europea han estat sotmeses o estan en risc de ser sotmeses a aquesta pràctica. Segons l’informe, hi ha almenys 13 països de la UE amb víctimes de la mutilació, entre els quals s’hi compta Espanya.

En una taula rodona sobre la mutilació genital femenina celebrada aquesta setmana, la comissària europea d’Afers d’Interior, Cecilia Malmström, va declarar que “la mutilació genital femenina és una severa violació dels drets humans. El risc de ser sotmès a aquesta pràctica hauria de ser una raó vàlida per demanar asil i protecció humanitària. Tant les dones i les nenes en risc com els pares que tenen por de la persecució si rebutgen aquesta pràctica haurien de rebre la protecció adequada a Europa”.

La mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina inclou tots els procediments que impliquen l’extracció parcial o total dels genitals externs femenins, així com d’altres ferides als òrgans genitals femenins per raons no mèdiques, segons la Organització Mundial de la Salut. Aquestes mutilacions es realitzen per motius culturals, religiosos o socials a noies joves entre la infantesa i els 15 anys. Aquesta pràctica és un abús de menors i una altra forma de violència envers les dones i noies. A més, té severes conseqüències físiques i psicològiques a curt i llarg termini.

El 21 de setembre de 2010, la Comissió va adoptar una “Estratègia per la igualtat entre homes i dones 2010-2015” que estableix les prioritats en matèria d’igualtat de gènere i l’objectiu d’acabar amb la violència de gènere, amb referència especial a la mutilació genital femenina.

 

Right navigation