unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Proposta de la Comissió Europea per regular els jocs a internet arreu de la UE

31/01/2012 | Internet i societat de la informació

La Comissió Europea vol reforçar la regulació dels jocs d’atzar a internet i dotar la UE d’una normativa comuna. La proposta, que s’ha presentat aquesta setmana, està centrada en la protecció del consumidor, especialment dels grups més vulnerables, com ara els nens. Entre d'altres, inclou mesures per lluitar contra la publicitat irresponsable i el frau en les apostes i els jocs d’atzar en línia.

 

El mercat dels jocs a internet ha crescut molt els darrers anys i, davant d’aquest creixement, molts països de la UE han introduït la seva pròpia normativa per regular el sector. El resultat és una diversitat de legislació estatal en un àmbit que depassa les fronteres. En el cas d’Espanya, per exemple, la Llei 13/2011 obliga a les cases d’apostes a tenir una llicencia per oferir jocs en línia, amb la qual cosa hi pot haver diverses empreses que operen al sector. En d’altres països, com ara Finlàndia, Portugal o Suècia, els jocs a internet depenen d’un sol operador. Les noves normes que planteja la Comissió no substituiran les lleis ja existents, sinó que pretenen crear un marc comú, aplicable a tota la UE, que la legislació de cada país haurà de tenir en compte.

Les pàgines de jocs a Internet proposen diferents entreteniments d’atzar, com ara apostes esportives, pòquer, casino i loteries. L’any passat, 6,8 milions d’europeus van jugar-se diners a internet, amb uns ingressos per a les empreses del sector de 9.300 milions d’eros. I és un mercat que continuarà creixent de manera important: la previsió és que el volum de negoci dels jocs en línia arribarà als 13.000 milions d’euros el 2015. Alhora, hi ha milers de webs de joc no regulades, moltes d’elles amb base fora de la UE però  a les quals els consumidors europeus hi poden accedir i que presenten riscos importants pel que fa al frau o el blanqueig de diners.

El pla d’acció que ha proposat la Comissió té l’objectiu d’eliminar la inseguretat jurídica i afavorir la cooperació entre les autoritats reguladores dels diferents Estats membres, de manera que es pugui actuar contra les pàgines web no regulades i protegir els consumidors. La proposta ara haurà de ser aprovada per el Consell i el Parlament Europeu i els països membres hauran d’adaptar la seva legislació en el joc per adequar-se a la normativa europea. L’existència d’una regulació a nivell de la UE també facilitarà les transaccions i les operacions transfrontereres.

El pla de la Comissió Europea inclou un seguit de recomanacions per impedir que les apostes a internet incentivin l’arranjament de partits; com també pel que fa a la informació, el seguiment d’activitats sospitoses, l’establiment de disposicions en matèria de conflicte d’interessos i la creació de línies telefòniques d’urgència per denunciar comportaments sospitosos.

Enllaços relacionats

 

Right navigation