unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Pla de la UE per donar suport als emprenedors i facilitar la creació de noves empreses

11/01/2013 | Empreses i activitat empresarial
Una dona, d'esquenes, pujant per unes escales.

Per sortir de la crisi i generar ocupació, la Unió Europea necessita més emprenedors. Més persones disposades a tirar endavant els seus projectes i a crear noves petites i mitjanes empreses que puguin treure el màxim profit del mercat internacional. Per això, aquesta setmana la Comissió Europea ha presentat un pla destinat a promoure l’emprenedoria arreu de la UE. El pla preveu mesures per eliminar traves burocràtiques a la creació de societats, per facilitar l’accés al finançament i per promoure la formació i orientació dels emprenedors.

 

Els emprenedors són creadors de llocs de treball. Dirigeixen moltes de les noves petites empreses, que cada any generen quatre milions de llocs de treball a Europa. Pel que fa a actitud emprenedora, però, la Unió Europea encara és lluny dels seus competidors a escala internacional. Només l’11% dels europeus són autònoms i/o empresaris, segons un Eurobaròmetre sobre l’actitud dels europeus envers l’emprenedoriapdf Choose translations of the previous link  publicat aquest dijous que també revela que prop del 40% aspiren a ser el seu propi cap. Als Estats Units i a la Xina, per exemple, el desig de ser autònoms el comparteix el 50% de la població.

Per tornar a créixer, la Unió Europea ha de vèncer les actituds reticents a la creació d’empreses i ha d’estimular un canvi de mentalitat i de realitat, de manera que més europeus vulguin emprendre i que trobin el suport i el finançament per a fer-ho. Un altre element clau és la mobilització cap a projectes d’emprenedoria de grups socials poc presents en la direcció d’empreses, com ara els joves, les dones, els immigrants, els aturats o les persones grans.  

Així, el pla d’acciópdf Choose translations of the previous link   proposat per la UE inclou les mesures següents:

  • Millorar l’accés al finançament, crear un mercat europeu de petits crèdits i simplificar la normativa fiscal sobre la inversió privada directa
  • Incloure l’educació i l’experiència empresarial als plans d’estudi: els joves han de realitzar com a mínim una experiència empresarial abans d’acabar els estudis de secundària
  • Reduir el temps per a la creació d’una empresa i l’obtenció de les llicències i permisos necessaris
  • Establir sistemes de tutoria, assessorament i suport per a dones, persones grans, immigrants, aturats i d’altres emprenedors potencials
  • Oferir a les noves empreses formació i orientació en la gestió i les connexions en xarxa amb els seus homòlegs a la UE i amb possibles proveïdors i clients.
  • Donar suport a les noves ciberempreses, eliminant els obstacles a les vendes transfrontereres per internet
  • Facilitar la creació, venda, transmissió o refundació d’empreses
  • Ajudar les noves empreses a superar les dificultats de finançament a curt termini i oferir als empresaris que hagin demostrat honorabilitat una segona oportunitat en cas de fallida

Actualment, els països de la UE ja col·laboren en la reducció dels tràmits per a les empreses a través de la Llei de la Petita Empresa. El nou pla vol millorar encara més el funcionament d’aquestes normes comunes.

Els passos a seguir

A partir d’ara, la Comissió col·laborarà amb els governs de la UE, les organitzacions empresarials i la resta d’agents implicats per tal de crear un full de ruta per a l’aplicació efectiva de les propostes.

El suport als emprenedors varia molt en funció dels països de la UE. Per això, la Comissió Europea considera que compartir les millors pràctiques i coordinar els esforços és més eficaç que no pas que cadascú actuï per la seva banda.

 

Right navigation