unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Com fer de la Unió Europea una destinació més accessible pels estudiants i els investigadors?

26/03/2013 | Educació, formació i joventut
Joves investigadors treballant

Cada any, més de 200.000 estudiants i investigadors de fora la UE venen a Europa. Aquesta mobilitat global contribueix a la competitivitat econòmica d’Europa i impulsa l’intercanvi de coneixements i aptituds. Tot i això, les barreres burocràtiques que aquests estudiants i investigadors han de travessar per venir a Europa són moltes i, sovint, innecessàries. Les normes actuals per obtenir un visat d’estudiat o un permís de residència acostumen a ser complexes i els procediments llargs i molt diferents entre els Estats membres. Això dificulta la formació d’una base de talents i redueix l’atractiu de la UE com a centre mundial de recerca excel·lència.

 

Per a fer de la Unió Europea una destinació més atractiva per la recerca i la innovació, la Comissió Europea ha proposat facilitar l’entrada als estudiants, investigadors i d’altres grups (com ara becaris, alumnes d’intercanvi, voluntaris i au pairs) de tercers països que desitgin entrar i quedar-se a la UE durant períodes de més de tres mesos.  La nova legislació establirà uns terminis més clars perquè les autoritats nacionals decideixin sobre les sol·licituds, donarà més oportunitats d’accés al mercat laboral durant l’estada i facilitarà la circulació dins la UE. La comissària d’Afers d’Interior de la UE, Cecilia Malmström, ha assenyalat la necessitat d’eliminar els obstacles i obrir la UE al talent. “La mobilitat beneficia la UE i la nostra economia a través de la circulació del coneixement i les idees”, ha dit.

La proposta té forma de Directiva, que substituirà les dues que ja hi ha actualment sobre aquest àmbit i que s’ha de debatre i aprovar al Parlament Europeu i al Consell. La Comissió espera que la nova legislació, més clara i coherent, entri en vigor el 2016.

Estudiants i investigadors de fora de la UE a l’Estat

Després de França, Espanya és el segon país de la UE que més estudiants de fora de la UE acull, amb més de 35.000. A més, segons dades de la OCDE de 2009, se situa entre els 10 països favorits de destí dels estudiants internacionals. Per a les universitats de l’Estat, atraure estudiants de tercers països és important per aconseguir la modernització i la millora de la qualitat que permeten competir amb d’altres institucions internacionals.

Malgrat això, i tot i que el nombre d’estudiants internacionals s’ha incrementat progressivament (especialment de 2010 a 2011), la quantitat d’investigadors de fora de la UE que acudeixen a Espanya per desenvolupar la seva feina és molt més reduïda i ha disminuït en termes generals des de 2008. El 2011, només 447 investigadors de fora de la UE van traslladar-se a Espanya. França, seguida d’Holanda i Suècia, lidera els països amb més recercadors de fora de la Unió.

 

Right navigation