unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La Comissió Europea alerta dels desequilibris macroeconòmics d’Espanya

10/04/2013 | Economia a la Unió Europea
Símbol de l'euro amb monedes.

La Comissió Europea ha publicat les conclusions de les revisions detallades efectuades en tretze Estats membres que presenten signes de desequilibris macroeconòmics. El vicepresident de la Comissió responsable d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha explicat que, en el cas d’Espanya, els alts nivells de deute intern i extern segueixen platejant riscos greus per al creixement i l’estabilitat financera.

 

La crisis econòmica i financera ha canviat profundament les diverses economies europees. Per aquest motiu, la Unió Europea s'ha dotat de noves eines i mecanismes de supervisió i control econòmic amb l'objectiu d'assegurar el creixement i la competitivitat d’una economia europea intel·ligent i sostenible.

La Comissió va analitzar tots els Estats membres en busca de possibles desequilibris, tenint en compte indicadors interns (com ara el nivell de deute privat i públic, el preu de l’habitatge o l’atur) i externs (valors internacionals, indicadors de deute i competitivitat). D’aquest anàlisi es va deduir que catorze Estats membres, entre els quals s'hi compta Espanya, necessitaven una revisió en profunditat (In-Depth Review – IDR).

Aquestes revisions, els resultats de les quals s'han publicat el 10 d'abril –llevat del cas de Xipre-, han posat de manifest que s’està procedint a l’ajustament macroeconòmic a Europa, tot i que amb diferències entre els Estats membres. Les revisions revelen la reducció dels dèficits de la balança per compte corrent, la convergència dels costos laborals unitaris, correccions del preu excessiu de l’habitatge i reduccions de l’endeutament del sector privats. Tot i això, tenint en compte els diferents reptes i desequilibris, s’espera que les diferències de creixement persisteixin entre els diferents països els propers anys.

El fet que no s'hagi inclòs Xipre en aquesta edició dels IDR de tretze és degut a l'acord a què van arribar l’Eurogrup i les autoritats xipriotes sobre els elements fonamentals d’un programa d’ajustament macroeconòmic i de finançament públic, i que ja preveu un seguiment específic.

Els desequilibris a Espanya

Espanya i Eslovènia són els dos països de la Unió Europea amb els desequilibris macroeconòmics més greus. En ambdós casos, els informes destaquen el fet que l’ajustament econòmic encara no s’ha acabat. En el cas espanyol, a més, el sector privat s’enfronta a fortes pressions pel desapalancament i, segons les previsions econòmiques, la taxa de desocupació prevista per pujarà al 27%. L’augment de l’atur i la baixada dels preus dels habitatges debiliten la capacitat de les llars de fer front al deute, i el dèficit general dels pressupostos continua alt, de la mateixa manera que el deute general del govern.

La Comissió Europea recomana a Espanya una major flexibilitat en l’assignació de recursos, la revisió exhaustiva de l’impacte de la reforma laboral de 2012, completar la recapitalització i reestructuració del sector bancari i continuar amb els esforços per assegurar la sostenibilitat de les finances públiques.

 

Right navigation