unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Administració i empreses contrasten punts de vista sobre la nova directiva europea contra la morositat

14/03/2013 | Economia a la Unió Europea
D'esquerra a dreta: el secretari general de PIMEC, Antonio Cañete; el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres; el director de la Representació de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas, l'experta de la Comissió Europea, Idaira Robayna; i el secretari general de Foment, Joan Pujol.

Fa temps que tothom està d'acord en assenyalar que la morositat és un problema greu per a les empreses espanyoles. Hi ha hagut molts intents de legislar per eliminar el problema. Però com passava amb aquell protagonista de la pel·lícula "El gran Vázquez", que sempre evitava pagar amb una astúcia, el problema segueix avui igual que abans. O pitjor. La presentació de la nova directiva europea sobre morositat, el 13 de març a la Representació de la Comissió Europea, va servir per contrastar els punts de vista d'administracions i empreses sobre la posada en marxa d'aquesta nova norma i per analitzar els efectes que pot tenir sobre l'economia i la reducció de l'atur.

 

La reducció del temps per cobrar que ha impulsat la Unió Europea és una de les mesures que més impacte té en l'economia local i en la promoció econòmica. Reduir la morositat és donar un baló d'oxigen a les empreses, reduint les seves necessitats de finançament. El secretari general de PIMEC, Antonio Cañete, va il·lustrar les dificultats que la morositat genera a les empreses espanyoles, sobre tot les PIMES. Segons va explicar,  les empreses a Espanya cobren amb una mitjana de 156 dies, mentre que a França cobren als 52 dies. Això implica que les empreses d'aquí han d'avançar mes diners que les empreses del país veí. Així, una empresa catalana amb 10 milions de facturació necessita obtenir cada any un finançament dels bancs de 3,8  milions, quan una empresa francesa similar només en necessita 1 milió, el que suposa un desavantatge competitiu molt important. "De cada quatre empreses que han tancat a casa nostra, tres ho han fet per culpa directa o indirectament de la morositat", va subratllar el secretari general de PIMEC i també president de la Plataforma Sectorial contra la Morositat.

L'experta legal de la Comissó, Idaira Robayna, va exposar els motius que han portat a l'executiu comunitari a actuar en aquest àmbit: "la morositat és un problema greu, especialment en alguns països, i no podíem seguir permetent que tanquessin més empreses per aquesta causa", va dir. Robayna va exposar, en la seva presentació, les dades que la Comissió ha recopilat per a la preparació de la Directiva i que mostren la diferència entre els dies de mitjana de pagament, per part de l'administració, entre els països del nord i el sud d'Europa. Així, el país amb més rapidesa a l'hora de pagar és Finlàndia, amb una mitjana de 15 dies, mentre que Itàlia és el país on més temps costa cobrar (180 de dies de mitjana) i Espanya té també un dels terminis més llargs de la UE, amb 160 dies de mitjana per pagar una factura.   

L'endeutament públic i les dificultats financeres de les administracions afavoreixen sens dubte la morositat. El secretari d'Empresa i Competitivitat de la generalitat de Catalunya, Pere Torres, va reiterar el compromís de les administracions per eliminar la morositat, que té un efecte en cadena sobre tota l'economia. Però tant ell com diversos representants d’administracions locals presents van insistir en la dificultat d'aplicar aquesta normativa en un moment en què les finances públiques estan molt afectades per la caiguda d'ingressos fiscals. L'Ajuntament de Barcelona paga en amb una mitjana de 52 dies i ha anunciat que baixarà a 30 dies,  segons va explicar un dels assistents a l'acte, representant del consistori Barceloní, que va ressaltar que per arribar a pagar a temps, cal un canvi en la manera de gestionar l'administració municipal. Alhora, va subratllar el fet que l'Ajuntament de Barcelona es pot permetre pagar els proveïdors a temps i així afavorir la economia local perquè el seu nivell d'endeutament és limitat. L'acte també va comptar amb la participació del secretari general de Foment, Joan Pujol, que va coincidir a destacar la necessitat d'una normativa com aquesta per canviar la "cultura de la morositat" que existeix en alguns països, com és el cas d'Espanya.

Cada dia, dotzenes de petites i mitjanes empreses (PiMES) d’arreu d’Europa es veuen abocades a la fallida perquè no cobren les factures. Com a conseqüència es perden llocs de treball i es desaprofiten oportunitats de negoci, el que entorpeix la recuperació del creixement econòmic. Per acabar amb aquesta pràctica, la Unió Europea va adoptar la Directiva 2011/7/UEpdf, que estableix mesures de lluita contra la morositat a les operacions comercials. La Directiva obliga els organismes públics a pagar els béns i serveis que adquireixin en un termini de 30 dies naturals. Automàticament, les empreses tenen dret a reclamar interessos de demora i poden obtenir també una quantitat mínima de 40 euros com a compensació pels costos de cobrament.

La Directiva per la que s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, va ser transposada a l'ordenament jurídic espanyol el mes passat (a través del Real Decreto-ley 4/2013, de 22 de febrer)  i ja està en vigor.

 

Right navigation