unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Letònia també vol pagar amb euros

05/03/2013 | Economia a la Unió Europea

Letònia ha anunciat oficialment que vol entrar a formar part de l’Eurozona. En una petició enviada ahir a la Comissió Europea i el Banc Central Europeu, Letònia demana un informe extraordinari per avaluar el compliment dels criteris de Maastrich, necessaris per a l’adopció de l’euro. El ministre de Finances de Letònia, Andris Vilks, i el director del Banc Central letó, Ilmārs Rimšēvičs, van explicar el passat 26 de febrer perquè el seu país vol unir-se a l’euro: “No volem esperar a que s’acabi la crisi de l’euro. Volem participar i solucionar el problema junts”.

 

En cas d’entrar a formar part de l’Eurozona, Letònia es convertiria en el 18è país membre. L’objectiu del govern letó és introduir la moneda europea el gener de 2014, tot i que abans la Comissió Europea i el Banc Central Europeu hauran d’avaluar si el país compleix o no el requeriments mínims per unir-se a l’euro. Vilks es mostra optimista: “esperem una decisió positiva a finals de juny”. I és que Letònia ha estat molt afectada per la crisis, però actualment la seva economia és la que creix més ràpid de tota la Unió Europea. Per Vilks, el que ha motivat aquesta recuperació són les reformes estructurals que es van implementar. “És molt important combinar la prudència fiscal amb mesures obertes al creixement”, afirma. Rimšēvičs, per altra banda, creu que la crisi hauria estat més lleugera per a Letònia si hagués estat part de l’Eurozona. “Si haguéssim estat en un vaixell més gran, la tempesta hauria passat més fàcilment”.

Segons ha informat el diari letó Neatkarīgā Rīta Avīze, el primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, també es mostra convençut de les possibilitats del seu país per entrar a l’Eurozona. A més, ha senyalat que un pas com aquest “no només reforçaria la reputació de Letònia i agilitzaria el seu desenvolupament econòmic, sinó que també demostraria el poder creixent de l’area euro com una força econòmica global”.

 

Right navigation