unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La idea d’Europa: teatre per pensar el present

31/01/2012 | Cultura

‘La idea d’Europa’ és reflexió feta teatre. És una obra que parla del nostre continent, sí, però sobretot dels seus ciutadans, els europeus: dels errors que arrosseguem del passat i de les esperances que podem –encara- projectar al futur; d’allò que ens defineix i dels valors que ens han bastit com a societat. Aquest monòleg teatral, creat per l’actor i director terrassenc Òscar Intente a partir del text de George Steiner, torna a representar-se a Barcelona. Serà en dues sessions, els propers 11 i 18 de novembre, a la Biblioteca de Catalunya.

 

“Hem arribat fins aquí. Bé, i ara què? Què és Europa”, es pregunta Steiner i ens fa preguntar-nos Intente a la seva obra. Un monòleg de petit format estrenat fa dos anys a Terrassa i que, des de llavors, s’ha representat en diversos escenaris arreu de Catalunya i ha recollit molt bones crítiques. El muntatge porta als escenaris el llibret ‘La idea d’Europa’ del pensador alemany, un text que surt d’una conferència que el mateix Steiner va pronunciar al Nexus Institute d'Amsterdam el 2004. L’obra de teatre ens mostra fins a quin punt les reflexions que va fer llavors Steiner segueixen essent necessàries actualment. L’obra interpel·la l'espectador, el posa davant del mirall i l’obliga a pensar i a preguntar-se sobre la seva identitat, sobre el fet de ser europeu i sobre el pes de la història i la cultura europees.

Intente puja a l'escenari pràcticament sol -l'acompanya, ocasionalment, l'acordionista Ferran Martínez- i va desgranant, des d'una taula de cafè, les reflexions d'Steiner sobre els esdeveniments que han marcat la història d'Europa, sobre valors com ara la raó, la justícia i la civilitat i sobre l'essència mateixa de l’ésser humà. L'home, diu Steiner, és capaç del pitjor, però també del millor. "Té una gran capacitat per fer el mal, però també té una gran capacitat per dedicar-se a coses ben inútils: la música, les matemàtiques, la poesia, la bellesa... potser la bondat". Són reflexions profundes per una obra que, com reconeix el seu director, "demana un esforç intel·lectual a l'espectador". Però un esforç que té recompensa perquè el muntatge, on no hi manquen moments d'una gran ironia, connecta de ple amb el públic, que s'hi veu reflectit.

La idea d’Europa

Diumenge 11 i diumenge 18 de novembre a les 21h30 
Biblioteca de Catalunya (Hospital, 56)

Autor: George Steiner
Traductor: Víctor Compta
Direcció: Òscar Intente
Músic: Ferran Martínez
Actor: Òscar Intente
Il·luminació: Josep Mª Cadafalch
Coproducció: Inútils Mots/Centre d’Arts Escèniques de Terrassa

Enllaços relacionats

 

Right navigation