unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La Comissió Europea proposa un nou fons per als més necessitats de la UE

31/01/2012 | Cooperació i ajut humanitari

La Comissió Europea ha proposat la creació d’un fons per ajudar les persones més necessitades de la UE. El fons, que tindrà un pressupost de 2.500 milions per al període de 2014 a 2020, permetrà fer arribar aliments, roba i d’altres articles bàsics a aquells que més ho necessiten.

 

El fons de la UE servirà per donar suport als programes d’ajuda als més desafavorits que funcionen als diferents Estats membres i que es vehiculen a través d’organitzacions, sovint ONG. Per aconseguir treure'n el màxim rendiment i que la seva gestió sigui el més eficient possible, la proposta de la Comissió preveu que siguin els Estats membres o fins i tot les mateixes organitzacions que treballen sobre el terreny, els que decideixin amb quins criteris s’ha de fer la distribució d’aliments i material. Alhora, en paral·lel a la utilització dels fons per a la distribució de béns i aliments, les organitzacions hauran de desenvolupar també accions per la integració social dels més desafavorits.

La idea de la Comissió Europea és que aquest fons substitueixi i millori l’actual Programa de Distribució d’Aliments per als més necessitats, en marxa des de 1985 i creat per a fer un bon ús dels excedents agraris. Aquest programa, que s’acaba el 2013, distribueix actualment prop de 500.000 tones d’aliments per any i representa una ajuda important per a les accions que milers d’entitats i organitzacions realitzen arreu de la UE en favor dels més necessitats. Però la reducció dels excedents alimentaris que es preveu de cara al futur i, sobretot, els nous reptes que planteja la crisi econòmica, feien necessària una redefinició del programa. Per això, el nou programa autoritza de manera permanent la compra al mercat obert i, a més, s’amplia a d’altres béns, més enllà de l’alimentació.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha explicat que a Europa “necessitem nous mecanismes de solidaritat i els recursos adequats per ajudar als desvalguts i als pobres que en molts casos viuen en una situació d’emergència social real. Aquest és el propòsit del Fons d’Ajuda Europea pels més necessitats que hem proposat”.

A Europa, més de 116 milions de persones es troben en risc de pobresa i d’exclusió social i uns 40 milions pateixen privacions severes. En el cas d’Espanya, on la crisi econòmica ha tingut un impacte especialment greu, sobretot pel que fa a l’augment de l’atur, les ONG i organitzacions que treballen en l’àmbit de la pobresa han donat l’alerta per la situació que pateixen milers de ciutadans i famílies. A Catalunya, l'Enquesta sobre Condicions de Vida 2011 sitúa la taxa de risc de pobresa al 21,9%. A les Illes Balears hi ha un 18,5% de la població en risc de pobresa.

Associacions d’ajuda com Cáritas, Mesa del Tercer Sector, Fedaia i Creu Roja estan desborades.  Cáritas va destinar més de 250 milions d’euros a accions en l’àmbit de la pobresa a Espanya l’any passat, 3,16 milions més que el 2010. Aquestes entitats insisteixen en fixar-nos en la pobresa infantil, que es dispara fins al 28% al conjunt de l'Estat espanyol.

El comissari Europeu d’Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió, László Andor, ha dit que “el nou Fons proposat proporcionarà ajuda tangible per ajudar a les persones més vulnerables d’Europa per integrar-se en la societat. Serà una demostració concreta de solidaritat de la UE amb els dèbils- els que han estat els més afectats per la crisi econòmica i social. Espero que els Estats mmbres i el Parlament Europeu adoptin aquesta proposta i el pressupost adjunt, ràpidament, de manera que el recolzament arribi als desfavorits sense demora”.

Davant l’augment preocupant de persones en situació de necessitat a la UE, la Comissió Europea considera que és fonamental augmentar la despesa d’aquests fons i autoritzar les compres d’aliments en el mercat obert de forma permanent.

Encara que la UE té, de mitjana, un dels més alts estàndards de vida del món, algunes persones no són capaces d’alimentar-se adequadament. Es calcula que uns 43 milions de persones a la UE estan en risc de pobresa alimentària, el que significa que no poden permetre’s d’adquirir carn, pollastre o peix (o el seu equivalent vegetarià)almenys un cop cada 2 dies . L’estratègia Europa 2020, que és el pla de creixement i ocupació de la UE per al futur, s’ha marcat l’objectiu de treure com a mínim 20 milions d’europeus de la pobresa el 2020.

Enllaços relacionats

 

Right navigation