unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La UE prohibeix totalment l’experimentació de productes cosmètics en animals

11/03/2013 | Consum i drets dels consumidors
Conillet d'índies

Els nous productes o ingredients cosmètics que s’hagin experimentat en animals ja no es podran comercialitzar a la Unió Europea. Encara que l’experimentació animal per a finalitats cosmètiques ja estava prohibida a la UE des de 2004 i els ingredients provats en animals tampoc eren legals des de 2009, la prohibició que acaba d’entrar en vigor assegura que cap producte cosmètic en circulació al Mercat Únic prové de l’experimentació animal. Fins ara, les empreses encara podien desenvolupar alguns experiments fora de la UE i comercialitzar després el productes a la Unió.

 

La Comissió Europea ha analitzat els impactes d’aquesta prohibició i considera que el desenvolupament dels cosmètics no justifica l’experimentació animal. Amb una Comunicació adoptada aquesta setmanapdf Choose translations of the previous link  la Comissió confirma el compromís de respectar el termini que van establir el Consell i el Parlament l’any 2003 i exposa la manera com es proposa continuar fomentant la recerca i la innovació en aquest sector i promoure al mateix temps el benestar dels animals arreu del món. En paraules del comissari de Salut i Política de Consumidors, Tonio Borg, “l’entrada en vigor de la prohibició total de comercialització és un missatge clar de la importància que té per a Europa el benestar del animals. És una oportunitat única perquè Europa assenyali el camí cap a una innovació responsable en el sector dels cosmètics sense que es vegi afectada de cap manera la seguretat dels consumidors”.

S’estima que cada europeu utilitza una mitjana de set productes cosmètics diferents al dia. És important tenir en compte que els cosmètics són productes que entren en contacte directe amb el nostre cos i han de ser segurs per a la salut. Tenint en compte que l’estratègia de la Comissió Europea en Benestar Animal comença amb el reconeixement que els animals són éssers sensibles, totes les futures investigacions sobre cosmètics hauran de fer-se d’una manera alternativa a les proves amb animals. Atès que encara no hi ha alternatives per a tots els assaigs dels cosmètics que abans es feien amb animals, la Comissió s’ha compromès a seguir donant suport al desenvolupament de mètodes alternatius. Tot i que encara és necessària més recerca en aquesta àrea, ja existeixen diversos procediments alternatius inclosos en les Pautes d’Experimentació de la OCDE, com ara les proves en models de pell humana reconstruïda. La validació d’aquestes proves és especialment important perquè la potent indústria cosmètica europea no vegi reduïda la seva capacitat d’exportació a d’altres mercats.

Europa, líder mundial dels cosmètics

La indústria europea dels cosmètics genera un volum de negocis d’uns 70.000 milions d’euros, aproximadament la meitat del mercat global dels cosmètics. Europa és líder mundial en el sector dels cosmètics i vol explicar el model europeu als seus socis comercials, promoure’l i actuar a favor de l’acceptació internacional dels mètodes alternatius.

Entre 2007 i 2011, la Comissió va destinar prop de 238 milions d’euros a la recerca de mètodes alternatius. La indústria cosmètica també s’hi va sumar a aquest esforç cofinançant amb 25 milions d’euros la iniciativa de recerca SEURAT per la substitució dels tests ‘in vivo’ per mètodes alternatius. 

La Comissió Europea inclourà la qüestió del benestar animal com a part integrant de l’agenda comercial i de cooperació internacional de la UE.

 

Right navigation