unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

El Pa de Pagès, 18è producte català inscrit al registre de productes de qualitat de la UE

20/02/2013 | Consum i drets dels consumidors
Taula amb pans tallats a llesques i pans rodons, sencers.

El Pa de Pagès Català s’ha convertit avui en el 18è producte de Catalunya inclòs al registre de productes agrícoles i alimentaris de qualitat de la Comissió Europea. El pa produït a Catalunya segons les característiques i sistemes d’elaboració descrits per al seu registre es podrà comercialitzar, a partir d’ara, amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

 

El  Pa de Pagès Català s’inclou en la categoria 2.4 de productes agrícoles o d’alimentació, que correspon a pans, pastes, pastissos, dolços i d’altres productes de fleca. Aquesta nova indicació geogràfica es descriu com un “pa tradicional, rodó, amb una crosta cruixent i una molla tendra amb forats grans, amassat sempre a mà. Es produeix de forma artesanal, amb fermentació lenta i cocció en forns de terra refractari". La descripció inclou d'altres característiques del pa, com ara olor, gust, textura i pes. 

Un àpat de productes de la terra amb segell europeu

El pa s’afegeix així a d’altres productes de Catalunya i les Illes que ja formen part del registre de la Comissió. Si volguéssim preparar un àpat complet amb productes catalans o illencs amb ‘segell de qualitat’ UE podríem fer-ho sense problema, doncs hi trobem aliments de procedència i característiques diverses. Un possible menú: Mongetes del Ganxet amb Patates de Prades –regades amb Oli de Mallorca-  i Llonganissa de Vic; i, per postres, Ensaïmada mallorquina o, si optem per la fruita: Poma de Girona, Pera de Lleida o Clementines de les Terres de l’Ebre. També podríem fer un primer a base d’Arròs del Delta o de Calçots de Valls, i seguir amb Pollastre del Prat o bé amb una torrada de Pa de Pagès Català, Sobrassada de Mallorca i formatge de Maó. En la categoria dels dolços, destaquen els panellets, registrats com a specialitat Tradicional Garantida; a més del Torró d’Agramunt (IPG).  

En el cas de Catalunya, dins les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) hi consten: el Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya; la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya; l'Oli de la Terra Alta; l'Oli del Baix Ebre i Montsià; l'Arròs del Delta de l’Ebre; la Mongeta del Ganxet; la Pera de Lleida; l'Oli Les Garrigues i l'Oli de Siurana. Com a Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) hi ha el Pa de Pagès Català; la Llonganissa de Vic; la Poma de Girona; el Torró d’Agramunt; el Calçot de Valls; les Clementines de les Terres de l’Ebre; les Patates de Prades i el Pollastre i capó del Prat. Finalment, els panellets estan reconeguts com a Especialitat Tradicional Garantida (ETG).

A les Illes Balears, l'Oli de Mallorca i el Formatge de Maó són Denominacions d’Origen Protegides i, a més, hi ha les Indicacions Geogràfiques Protegides de l'Ensaïmada i la Sobrassada de Mallorca.

Tres segells per als aliments de qualitat

En total, actualment hi ha 1.141 productes registrats dels 27 Estats membres de la UE i, per tant, protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat. Aquestes són les tres opcions amb què es registren els aliments i productes alimentaris de qualitat (els vins i begudes espirituoses funcionen amb un registre apart).

Denominacions d’Origen Protegides (DOP): denominacions de productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut. 

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona.  

Especialitats tradicionals Garantides(ETG): denominacions de productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.

 

Right navigation