unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

‘Tan iguals, tan diferents, tan europeus’: la Comissió aprova el paquet d’ampliació de la UE 2012 i convida a descobrir els veïns de l’Est

31/01/2012 | Ampliació de la Unió Europea

Un llac d’aigües cristal·lines envoltat de muntanyes; sembla Suècia, però és Montenegro. Dues joves comprant en una ciutat que podria ser a França, però és a Bòsnia-Herzegovina. Un grup d’universitaris llançant els birrets a l’aire, com si fossin al Regne Unit, però l’escena passa a l’antiga república iugoslava de Macedònia. Són algunes de les imatges del vídeo ‘Tan iguals, tan diferents, tan europeus’, que la Comissió Europea ha editat coincidint amb la presentació del paquet sobre l’ampliació 2012. El vídeo ens convida a apropar-nos i a descobrir el Sudest d’Europa, una regió que ha experimentat canvis transcendentals les últimes dècades, alhora que ha emprès un camí d’aproximació a la UE.

 

L’actual Unió Europea, de 27 Estats membres, va començar com una associació de 6 països, a les darreries de la Segona Guerra Mundial. Des de llavors, la unió s’ha anat ampliant, i amb ella el projecte de democràcia i solidaritat que representa. El Tractat de la UE estableix que qualsevol país europeu pot sol·licitar-ne l’adhesió si respecta els valors de democràcia de la Unió i es compromet a promoure’ls. La política d’ampliació és doncs un veritable motor de canvi, que ha impulsat reformes socials, econòmiques i institucionals als països candidats. 

Avui, la Comissió ha presentat el seu balanç anual de la política d’ampliació, l’anomenat Paquet sobre l’ampliació 2012, amb els informes que expliquen quina és la situació pel que fa a l’accés a la UE als 9 Estats amb els quals hi ha obertes negociacions d’adhesió o pre-adhesió. El paquet inclou, a més, l’estratègia per a l’ampliació 2012, que defineix les línies bàsiques d’aquesta política per al proper any. 

País per país, la Comissió Europea confirma que Croàcia es troba ja al final del camí, en plena preparació per incorporar-se a la UE a mitjans de l’any que ve. Alhora, es torna a recomanar l’obertura de negociacions d’adhesió amb l’antiga república iugoslava de Macedònia; així com concedir a Albània l’estatus d’Estat candidat, sempre que completi un seguit de reformes. Es proposa igualment negociar un acord d’estabilització i associació amb Kosovo. En general, pel que fa a les negociacions d’adhesió, es destaquen els progressos fets arreu dels Balcans occidentals, com també a Turquia i Islàndia, durant tot l’any passat.  

En la presentació del paquet sobre l’ampliació 2012, el comissari Stefan Füle, ha declarant que “les nostres recomanacions situen el respecte a la legalitat de manera clara al centre de tot el procés".

 

Right navigation