unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

Un debat i una exposició sobre els drets dels ciutadans de la UE centren les celebracions del Dia d'Europa

08/05/2013 | Afers institucionals
Il·lustració del Dia d'Europa, amb una dona i una nena extenent els brssos, amb un globus amb la bandera europea.

El Dia d'Europa commemora el 9 de maig de 1950, quan just 5 anys després del final de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d'Exteriors Robert Schuman va proposar un pla per situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer -elements clau en la construcció d'armament- sota el control d'una autoritat única i supranacional. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea.

 

Les institucions europees celebren el Dia d'Europa amb dos actes centrals que tindran lloc al Museu Martítim de Barcelona. En primer lloc, el debat "Per una Europa dels ciutadans: més democràtica, representativa i participativa", que comptarà amb la participació dels eurodiputats Maria Badia, Ramon Tremosa, Raül Romeva i Santiago Fisas; i moderarà el periodista Manuel Cuyàs. El debat pretén reflexionar, amb polítics i representants de la societat civil, sobre la millor manera de legitimar democràticament el procés de construcció europea, sobretot amb vista a les properes eleccions europees de 2014. Tot seguit s'inaugurarà l'exposició '#dretscompartits', que fa un recorregut pels drets que tenim com a ciutadans de la UE.

Una mostra on i off line

La mostra convida els visitants a conèixer els seus drets, a exercir-los plenament i a donar-los a conèixer també al seu entorn. Per això, fa servir codis QR que remeten a la versió 'on-line' de l'exposició que s'ha creat al web de la Reprsentació de la Comissió Europea a Barcelona, i que permet ampliar i compartir els continguts a través de les xarxes socials.

L'exposició, organitzada en el marc de l'Any Europeu dels Ciutadans 2013, es podrà veure fins el 17 de maig al Museu Martítim de Barcelona i després visitarà diverses ciutats catalanes. La propera parada és Almacelles, on es veurà del 22 de maig al 2 de juny.

A més del debat i l'exposició, arreu de Catalunya s'han organitzat activitats diverses a l'entorn del Dia d'Europa. Institucions, centres d'ensenyament i entitats com ara el Consell Català del Moviment Europeu celebren des de xerrades i conferències fins a sessions de cinema o gimcanes sobre Europa i el projecte de construcció de la UE.

 

Right navigation