unknown label

Actualitat i premsaNotícies

Otras herramientas

Eines

Tornar a les notícies

La Unió Europea rep avui el premi Nobel de la Pau 2012

31/01/2012 | Afers institucionals

El comitè noruec del premi Nobel premia avui la Unió Europea amb el premi Nobel de la Pau 2012 pel paper estabilitzador que ha tingut en transformar Europa en un continent de pau quan havia estat sempre un continent en guerra. En concret, la Unió rep el guardó per haver ajudat a avançar en la pau, la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa durant 6 dècades.

 

Els líders de la Unió Europea, representats pels presidents del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i del Consell Europeu seran els encarregats de rebre el premi a Oslo, aquest migdia. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha declarat que “el guardó és per a tots els europeus”. Reconeix que “la UE ha reunificat el continent per mitjans pacífics i ha portat antics enemics a unir-se en un projecte comú”. Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, ha vist el guardó com “un missatge important cap a Europa en el sentit que la UE és molt preuada i, per tant, n'hem de tenir cura pel bé dels europeus i pel bé de tothom”. Per últim, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha dit que el premi reconeix la UE com “la major institució creadora de pau de la història. Els ciutadans de tots els Estats membres poden estar orgullosos de ser europeus”.

A la cerimònia també hi seran els joves guanyadors del concurs de la UE, “Peace, Europe, Future”, en el qual els concursants havien d’explicar què significa per a ells la pau a Europa. Els guanyadors, entre els quals hi ha una estudiant de Salamanca, acompanyaran la delegació de la Unió Europea en el lliurament del premi. Les institucions de la UE han dit que “el premi Nobel de la Pau 2012 no és només un reconeixement de les accions del passat, sinó que també mira cap al futur. Per això volem que els joves europeus siguin a Oslo amb nosaltres, perquè són els hereus d’un continent de pau i els responsables del futur d’Europa”.

Els diners del guardó, 930.000 euros, seran destinats a la protecció dels nens que són víctimes de guerres i conflictes al món. 

La Unió Europea es converteix en la vint-i-unena institució en guanyar el guardó i s’uneix a altres guanyadors com ara Nelson Mandela, UNICEF, Metges sense Fronteres, Martin Luther King Jr., Amnistia Internacional, Barack Obama i la Mare Teresa, d’entre altres.

Enllaços relacionats

 

Right navigation