Navigacijska pot

Priznavanje poklicnih kvalifikacij

KAKO JE SOLVIT POMAGAL JOÃU PRI ZAPOSLITVI V ŠPANIJI

Kako je SOLVIT portugalskemu inženirju Joãu pomagal do priznanja kvalifikacij in zaposlitve v Španiji.

Ker sta obe državi članici EU, João lahko dela v Španiji, če so njegove kvalifikacije priznane. Pred posredovanjem urada SOLVIT pa je to trajalo predolgo in João se ni mogel zaposliti.


Avstrijski fizioterapevt na Portugalskem

Avstrijski fizioterapevt je na Portugalskem vložil vlogo za priznanje poklicnih kvalifikacij. Odgovora tudi po enem letu ni dobil. Ko se je pozanimal, kako je z njegovo vlogo, so mu povedali, da ga bodo že sami poklicali.

Toda zaradi te zamude je bila v nevarnosti njegova zaposlitev na Portugalskem. Ponudili so mu namreč delo, vendar ga brez priznanih kvalifikacij ni mogel sprejeti.

Za pomoč je zaprosil mrežo SOLVIT. Portugalski organi so mu priznali kvalifikacije in lahko se je zaposlil.

Rešitev zadeve v 5 tednih.

Več informacij: Predpisi EU o priznavanju poklicnih kvalifikacij


Irska uskladi svoje predpise z zakonodajo EU

Mreži SOLVIT sta se ločeno pritožili poljska in nemška državljanka. Obe sta naleteli na težave, ko sta pri irskih organih zaprosili za priznanje svoje diplome delovnega terapevta.

Irski organi so namreč trdili, da bi morali višja šola in univerza, ki sta izdali diplomi, imeti odobritev Svetovne federacije delovnih terapevtov. Zakonodaja EU tega ne predvideva.

Irski center SOLVIT je pristojno irsko ministrstvo prepričal, da je umaknilo to zahtevo ter poljski in nemški državljanki priznalo diplomo.

Pristojni irski organi so nato spremenili tudi svoje predpise in s spletnih strani in obrazcev za vlogo odstranili sklicevanje na Svetovno federacijo delovnih terapevtov.

Rešitev zadeve v 5 tednih.

Več informacij: Predpisi EU o priznavanju poklicnih kvalifikacij


Mizarji iz držav EU na Švedskem

Poljskemu mizarju je njegov delodajalec razložil, da mu bodo priznali status kvalificiranega mizarja in ustrezno plačo, samo če bo pokazal potrdilo, da tekoče govori švedščino.

Center SOLVIT je švedskim organom pojasnil, da zahteva po jezikovnem preskusu ni utemeljena, saj je poljski državljan na Švedskem opravil že več kot 10 000 delovnih ur. Mizar je vseeno opravil pisni izpit iz švedščine in dobil je spričevalo kvalificiranega mizarja.

Center SOLVIT je dosegel, da so švedski organi odpravili tudi zahtevo po standardnem pisnem preskusu znanja švedščine.

Rešitev zadeve v 12 tednih.

Več informacij: Predpisi EU o priznavanju poklicnih kvalifikacij


Portugalske medicinske sestre v Španiji

Tri portugalske medicinske sestre so pri španskih organih vložile prošnjo za priznanje svojih poklicnih kvalifikacij. Predpisi EU določajo, da morajo javni organi na vlogo odgovoriti v 3 mesecih. Portugalke tudi po tem roku niso dobile odgovora.

Bale so se, da jim bo to prekrižalo načrte, saj brez potrdila niso mogle sprejeti ponujenih delovnih mest v španski bolnišnici.

Center SOLVIT je dosegel, da so jim poklicne kvalifikacije pravočasno priznali in so lahko začele načrtovati življenje v Španiji.

Rešitev zadeve v 2 tednih.

Več informacij: Predpisi EU o priznavanju poklicnih kvalifikacij