Navigációs útvonal

Szakmai képesítések elismerése

A SOLVIT SEGÍTETT JOÃÓNAK ABBAN, HOGY ELHELYEZKEDJEN SPANYOLORSZÁGBAN

Nézze meg kisfilmünket arról, hogyan segített a SOLVIT Joãónak, egy portugál mérnöknek abban, hogy elismertesse szakmai képesítését Spanyolországban és elhelyezkedjen ott.

Mivel két EU-tagállamról van szó, João jogosult munkát vállalni Spanyolországban azt követően, hogy az ottani hatóságok elismerik szakmai képesítését. De az előtt, hogy João a SOLVIT-hoz fordult, nem sikerült zöld ágra vergődnie az elismertetéssel, és emiatt több álláslehetőséget is elmulasztott.


Osztrák gyógytornász szabadon gyakorolhatja foglalkozását Portugáliában

Egy osztrák gyógytornász szakmai képesítésének elismerését kérte Portugáliában. A portugál hatóságtól több mint egy évig nem kapott választ. Amikor tudakozódni próbált, azt a választ kapta a hatóságtól, hogy várja meg, amíg visszahívják.

Mivel Portugáliában eközben számos munkalehetőség kínálkozott a számára, gyorsan szüksége lett volna a határozatra, hiszen e nélkül nem dolgozhatott.

A portugáliai SOLVIT közbenjárása nyomán a gyógytornász képesítését elismerték a hatóságok, így a férfi végre elhelyezkedhetett Portugáliában.

A megoldás 5 hét alatt megszületett.

További információk: A szakmai képesítések elismerésére vonatkozó uniós szabályok


Írország a foglalkoztató terapeuták elismerésére vonatkozó szabályait összehangolja az uniós joggal

A SOLVIT-nál egy lengyel és egy német állampolgár is panaszt tett azzal kapcsolatban, hogy foglalkoztató terapeutaként szerzett szakmai képesítésüket nem tudták elismertetni Írországban.

Az ír hatóság csak azokat az okleveleket fogadta el, amelyek esetében a kérelmezők képesítését kiállító főiskola vagy egyetem a képesítés megszerzésének időpontjában rendelkezett a Foglalkoztató Terapeuták Világszövetségének (WFOT) jóváhagyásával. Ez a követelmény ellentétes volt az uniós jogszabályokkal.

Az írországi SOLVIT felvette a kapcsolatot a felelős minisztériummal, és elérte a két elismerési kérelem befogadását.

A SOLVIT közbenjárásának köszönhetően az illetékes hatóság megváltoztatta a szabályokat, és a WFOT-ben való tagságra vonatkozó kitételt törölte a honlapokról és a kérelmezési nyomtatványból.

Az ügy 5 hónap alatt oldódott meg.

További információk: A szakmai képesítések elismerésére vonatkozó uniós szabályok


Az uniós ácsoknak nem kell nyelvvizsgát tenniük Svédországban

Egy Svédországban dolgozó lengyel ács azt a tájékoztatást kapta, hogy szakképzett ácsként csak úgy kaphat teljes fizetést, ha vizsgát tesz svéd nyelvből.

A SOLVIT kapcsolatba lépett a hatóságokkal, és közölte velük, hogy az ács már több mint 10 ezer órát dolgozott Svédországban, így esetében nem volt indokolt előírni a nyelvvizsga letételét. Az ács, miután írásbeli vizsgát tett svéd nyelvből, megszerezte a szakmai jártassági bizonyítványt.

A SOLVIT arról is meggyőzte a hatóságokat, hogy szüntessék meg az írásbeli nyelvvizsgát.

A megoldás 12 hét alatt megszületett.

További információk: A szakmai képesítések elismerésére vonatkozó uniós szabályok


A portugál ápolónők munkát vállalhatnak Spanyolországban

Három portugál ápolónő a szakmai képesítése elismeréséért folyamodott Spanyolországban. Az uniós jog értelmében a hatóságoknak 3 hónapon belül választ kellett volna adniuk a kérelemre. Az ápolónők azonban nem kaptak választ a hatóságoktól az említett határidőre.

A portugál ápolónők attól féltek, hogy az általuk dédelgetett „európai álom” szertefoszlik. Egy spanyol kórháznál ugyanis lehetőségük lett volna elhelyezkedni, de csakis az elismerést igazoló papír birtokában.

A SOLVIT közbenjárt az ügyükben: a spanyol hatóságok végül még idejében elismerték a szakmai képesítésüket, így mindhárman megkezdhették spanyolországi szakmai pályafutásukat.

A megoldás 2 hét alatt megszületett.

További információk: A szakmai képesítések elismerésére vonatkozó uniós szabályok