Cale de navigare

Asigurarea de sănătate în străinătate

O studentă austriacă nu mai trebuie să plătească factura pentru spitalizarea în Olanda

O studentă austriacă a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în timp ce studia în Olanda.

În conformitate cu normele UE, ea avea dreptul de a fi tratată la fel ca cetățenii asigurați în Olanda. Prin urmare, trebuia ca spitalul să trimită factura direct instituției la care era ea asigurată. Însă în acest caz, spitalul i-a cerut studentei să achite costurile intervenției.

SOLVIT a arătat acest tratament este discriminatoriu. Spitalul a corectat factura și a transmis-o asiguratorului austriac.

Caz soluționat în 4 săptămâni.

Mai multe despre: Asistență medicală pentru studenți aflați în străinătate


O pacientă britanică nu mai trebuie să plătească pentru o consultație la un medic din Bulgaria

Deși a prezentat toate actele necesare, o pacientă britanică având domiciliul în Bulgaria a fost taxată pentru o consultație medicală.

Medicul i-a respins documentele, pe motiv că nu a primit îndrumări cu privire la tratarea pacienților din alte țări ale UE.

Pentru cetățenii bulgari, consultațiile sunt gratuite. Conform legislației UE, cetățenii europeni trebuie să fie tratați la fel ca și cetățenii țării în care se află.

După intervenția SOLVIT, autoritățile bulgare i-au trimis pacientei o scrisoare care îi confirma drepturile, iar medicul și-a retras cererea de plată directă de la pacient.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Asigurarea de sănătate la stabilirea în altă țară


O femeie din Germania își poate face controlul medical în Spania

Unei femei de origine germană care trăia în Spania i s-a refuzat rambursarea cheltuielilor medicale, deoarece documentele sale de asigurare de sănătate din Germania au fost respinse de autoritățile spaniole. După intervenția SOLVIT, ea a primit informații cu privire la documentele necesare și a reușit să obțină recunoașterea de către autorități a asigurării sale medicale.

Caz soluționat în 4 săptămâni.

Mai multe despre: Asigurarea de sănătate la stabilirea în altă țară


Un cetățean belgian poate fi operat în Franța

Instituția de asigurări de sănătate din Belgia la care era afiliat un cetățean belgian a fost de acord ca acesta să fie operat de hernie într-o clinică specializată în Franța.

Dar instituția de asigurări de sănătate din Franța i-a spus că nu i se va rambursa costul intervenției chirurgicale, chiar dacă acest tip de operație este, de obicei, rambursată în Franța. Poziția instituției franceze este contrară legislației UE. Atâta timp cât asiguratorul din țara de origine autorizează un tratament planificat în altă țară din UE, persoana asigurată are dreptul de a beneficia de tratament în aceleași condiții ca și cetățenii țării gazdă.

Centrul SOLVIT din Franța a arătat că situația reprezintă o aplicare incorectă a legislației UE și a reușit să convingă instituția franceză de asigurări de sănătate să o remedieze. Aceasta a trimis un formular tarifar modificat instituției de asigurări de sănătate din Belgia, iar cetățeanul belgian a putut beneficia de rambursarea costurilor operației.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Îngrijiri medicale planificate în UE


SOLVIT a ajutat un cetățean grec să obțină rambursarea cheltuielilor de spitalizare din Republica Cehă

Pe durata unei călătorii în Republica Cehă, un cetățean grec a trebuit să fie spitalizat. Un an mai târziu, acesta a primit o factură de câteva sute de euro de la spitalul în cauză, deși la momentul respectiv prezentase cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Spitalul pretindea că numele și sexul pacientului nu coincideau cu datele de pe cardul CEASS.

Diferența a apărut de fapt la traducerea din limba greacă în limba cehă. În plus, pacientul și-a schimbat numele primit la naștere, care era numele unui zeu din mitologia greacă.

SOLVIT a trimis Ministerului Sănătății din Republica Cehă explicațiile și elementele de probă necesare (numărul de securitate socială și certificatul de naștere), pentru a dovedi că titularul CEASS și persoana care fusese tratată în spital sunt una și aceeași persoană. După intervenția SOLVIT, cetățeanul a primit o rambursare integrală a costurilor pe care le-a plătit.

Caz soluționat în 3 săptămâni.

Mai multe despre: Asigurarea de sănătate pe durata şederilor temporare