Cale de navigare

Asigurarea de sănătate în străinătate

O femeie din Germania își poate face controlul medical în Spania

Unei femei de origine germană care trăia în Spania i s-a refuzat rambursarea cheltuielilor medicale, deoarece documentele sale de asigurare de sănătate din Germania au fost respinse de autoritățile spaniole. După intervenția SOLVIT, ea a primit informații cu privire la documentele necesare și a reușit să obțină recunoașterea de către autorități a asigurării sale medicale.

Caz soluționat în 4 săptămâni.

Mai multe despre: Asigurarea de sănătate la stabilirea în altă țară


Un cetățean belgian poate fi operat în Franța

Instituția de asigurări de sănătate din Belgia la care era afiliat un cetățean belgian a fost de acord ca acesta să fie operat de hernie într-o clinică specializată în Franța.

Dar instituția de asigurări de sănătate din Franța i-a spus că nu i se va rambursa costul intervenției chirurgicale, chiar dacă acest tip de operație este, de obicei, rambursată în Franța. Poziția instituției franceze este contrară legislației UE. Atâta timp cât asiguratorul din țara de origine autorizează un tratament planificat în altă țară din UE, persoana asigurată are dreptul de a beneficia de tratament în aceleași condiții ca și cetățenii țării gazdă.

Centrul SOLVIT din Franța a arătat că situația reprezintă o aplicare incorectă a legislației UE și a reușit să convingă instituția franceză de asigurări de sănătate să o remedieze. Aceasta a trimis un formular tarifar modificat instituției de asigurări de sănătate din Belgia, iar cetățeanul belgian a putut beneficia de rambursarea costurilor operației.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Îngrijiri medicale planificate în UE


O studentă austriacă nu mai trebuie să plătească factura pentru spitalizarea în Olanda

O studentă austriacă a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în timp ce studia în Olanda.

În conformitate cu normele UE, ea avea dreptul de a fi tratată la fel ca cetățenii asigurați în Olanda. Prin urmare, trebuia ca spitalul să trimită factura direct instituției la care era ea asigurată. Însă în acest caz, spitalul i-a cerut studentei să achite costurile intervenției.

SOLVIT a arătat acest tratament este discriminatoriu. Spitalul a corectat factura și a transmis-o asiguratorului austriac.

Caz soluționat în 4 săptămâni.

Mai multe despre: Asistență medicală pentru studenți aflați în străinătate


O pacientă britanică nu mai trebuie să plătească pentru o consultație la un medic din Bulgaria

Deși a prezentat toate actele necesare, o pacientă britanică având domiciliul în Bulgaria a fost taxată pentru o consultație medicală.

Medicul i-a respins documentele, pe motiv că nu a primit îndrumări cu privire la tratarea pacienților din alte țări ale UE.

Pentru cetățenii bulgari, consultațiile sunt gratuite. Conform legislației UE, cetățenii europeni trebuie să fie tratați la fel ca și cetățenii țării în care se află.

După intervenția SOLVIT, autoritățile bulgare i-au trimis pacientei o scrisoare care îi confirma drepturile, iar medicul și-a retras cererea de plată directă de la pacient.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe despre: Asigurarea de sănătate la stabilirea în altă țară