Navigációs útvonal

Egészségbiztosítás külföldön

A SOLVIT közbenjárásának köszönhetően egy Hollandiában kezelt osztrák diák mentesül a költségek megfizetése alól

Egy Hollandiában tanuló osztrák diáknak kinttartózkodása során műtéten kellett átesnie.

Az európai uniós szabályok értelmében ugyanolyan bánásmódban kellett volna részesülnie Hollandiában, mint az ott biztosítással rendelkező embereknek. A kórház azonban ahelyett, hogy közvetlenül az ausztriai egészségbiztosítónak küldte volna meg a számlát, a diákkal akarta megfizettetni a kezelés költségét.

A SOLVIT felhívta az intézmény figyelmét arra, hogy eljárásuk hátrányos megkülönböztetésnek minősül. A kórház korrigálta a tévedést: a számlát megküldte az illetékes osztrák egészségbiztosítónak.

Az ügyben 4 hét alatt megoldás született.

További információk: Egészségügyi ellátás a külföldön tanuló diákok számára


Egy brit állampolgár ingyenesen részesül orvosi ellátásban Bulgáriában a SOLVIT segítségével

Egy Bulgáriában élő brit állampolgár helyben fordult orvoshoz egészségügyi panaszával. Annak ellenére, hogy rendben bemutatta a szükséges dokumentumokat, az orvos rendelési díjat akart neki felszámítani.

Az orvos nem fogadta el a dokumentumokat. Arra hivatkozott, hogy nem kapott útmutatást más uniós országok állampolgárainak kezelésére vonatkozóan.

Bulgáriában azonban az állampolgárok részére ingyenes az orvosi rendelés, az uniós jogszabályok értelmében pedig az EU-országok állampolgárait más uniós országokban a helyi állampolgárokkal azonos elbánásban kell részesíteni.

A SOLVIT közbenjárására a bolgár hatóságok levelet küldtek a betegnek, amelyben elismerték az őt megillető jogokat, az orvos pedig elállt attól, hogy közvetlenül a betegnek nyújtsa be a számlát a szolgáltatásért.

Az ügy 8 hét alatt megoldódott.

További információk: Egészségbiztosítás huzamos külföldi tartózkodás esetén


Spanyolországban élő német állampolgár orvosi költségeivel kapcsolatos probléma megoldásában segít a SOLVIT

Egy Spanyolországban élő német állampolgár orvosi szűrővizsgálatokon vett részt lakhelyén. A spanyol hatóságok nem fogadták el az általa benyújtott német egészségbiztosítási dokumentumokat, és megtagadták a vizsgálatokért kifizetett díj megtérítését. A SOLVIT közbenjárására a spanyol hatóságok tájékoztatták a panaszost arról, milyen dokumentumokat kell beadnia, és ennek köszönhetően a német állampolgár végül el tudta ismertetni egészségbiztosítását Spanyolországban.

A megoldás 4 hét alatt megszületett.

További információk: Egészségbiztosítás huzamos külföldi tartózkodás esetén


Belga állampolgár szaksebészeti ellátásban részesül Franciaországban a SOLVIT segítségével

Egy belga állampolgár engedélyt kapott arra hazája egészségbiztosítójától, hogy egy franciaországi klinikán vesse magát alá sérvműtétnek.

A franciaországi egészségbiztosítótól azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy a műtét költségeit nem térítik meg a részére, annak ellenére, hogy ez az operáció rendszerint költségtérítéses beavatkozásnak minősül Franciaországban. A francia egészségbiztosító álláspontja ellentétes volt az uniós jogszabályokkal. Ha ugyanis a hazai egészségbiztosító engedélyezi a biztosított számára, hogy egy másik uniós országban részesüljön nem sürgősségi jelleggel orvosi kezelésben, akkor azt az illető az adott ország állampolgáraival azonos feltételek mellett jogosult igénybe venni.

A SOLVIT franciaországi központja felhívta a franciaországi egészségbiztosító figyelmét arra, hogy a kérdéses ügyben helytelenül alkalmazza az uniós jogszabályokat. A hatóság belátta, hogy hibázott, és módosította a belga egészségbiztosítónak megküldött elszámolást, a belga állampolgár pedig költségtérítésben részesült a műtétért kifizetett összeg után.

Az ügy 8 hét alatt megoldódott.

További információk: Tervezett egészségügyi ellátás az EU-ban


Egy görög állampolgár költségtérítést kap csehországi kórházi kezelését követően a SOLVIT segítségével

Egy görög férfi kórházba került, amikor a Cseh Köztársaságban tartózkodott. Noha a kezelés idején bemutatta európai egészségbiztosítási kártyáját, egy évvel később több száz eurós számlát kapott a csehországi kórháztól. A kórház azt állította, hogy az egészségbiztosítási kártyán egy másik ember neve szerepelt, és hogy a kártya birtokosa az adatok szerint nem férfi, hanem nő.

A problémát részben a görög kártya cseh nyelvre történő fordítása okozta, részben pedig az, hogy a férfi, akit egy görög istenről neveztek el a szülei, megváltoztatta a nevét.

A SOLVIT közbenjárt az ügyben: megküldte a helyzet tisztázásához szükséges információkat és dokumentumokat (társadalombiztosítási azonosítót és születési anyakönyvi kivonatot) a cseh egészségügyi minisztériumnak, igazolva, hogy a kórházban kezelt személy és a kártya tulajdonosa egy és ugyanaz a személy. A SOLVIT segítségének köszönhetően a görög férfi teljes költségtérítésben részesült a kórházi kezelésért kifizetett összeg után.

Az ügy 3 hét alatt megoldódott.

További információk: Egészségügyi ellátás ideiglenes kinntartózkodás során