Cale de navigare

Bunuri și servicii

SOLVIT A AJUTAT COMPANIA AERIANĂ SUNDTAIR, DIN NORVEGIA, SĂ OPEREZE ÎN FRANȚA

Cu toate că nu face parte din UE, Norvegia a încheiat acorduri comerciale specifice care le permit companiilor norvegiene să opereze pe piața unică.

SOLVIT a intervenit pentru că autoritățile franceze nu îi permiteau firmei Sundtair să opereze zboruri interne în Franța.


Condiții echitabile pentru toate firmele de rafting care operează în Slovenia

Câteva firme de rafting din Ungaria și Slovacia au semnalat că firmele slovene beneficiau de permis de acces la un anumit râu din Slovenia la un preț redus și pe durată mai lungă. Pe lângă faptul că societățile străine trebuiau să plătească mai mult, ele nu puteau obține decât permise de acces cu durata de o zi.

Datorită intervenției SOLVIT, normele discriminatorii au fost modificate, iar firmele străine își pot desfășura acum activitatea pe râurile slovene în aceleași condiții ca firmele locale.

Rezolvarea acestei probleme a durat mai mult, deoarece a fost necesară o modificare a normelor aplicabile.

Caz soluționat în 10 luni.

Mai multe despre: Furnizarea de servicii în UE


O companie din Liechtenstein poate oferi servicii de transport în Italia

Unei companii din Liechtenstein i s-a oferit un contract de transport de numerar pe teritoriul Italiei.

Societatea avea sediul principal în Liechtenstein, iar personalul deținea permisele de port-armă necesare în temeiul legislației UE.

Însă autoritățile italiene au informat societatea că nu are dreptul să presteze servicii în Italia, deoarece are sediul într-o țară care nu face parte din UE.

Liechtenstein nu este stat membru al UE, dar, datorită acordurilor semnate cu Uniunea, firmele stabilite în această țară au, în acest caz, aceleași drepturi și obligații ca și firmele cu sediul în UE. SOLVIT a clarificat acest lucru,

iar autorizația de a transporta numerar în Italia a fost eliberată după numai o săptămână.

Caz soluționat în 2 săptămâni.

Mai multe despre: Furnizarea de servicii în UE


Dreptul de a vinde echipamente portabile de curățare a fost recunoscut în Franța

Unui producător suedez de pompe mobile pentru curățarea piscinelor nu i se permitea să-și vândă produsele în Franța.

Pompele respectau standardele europene, dar legislația franceză prevede o tensiune maximă de 12V (CA) dacă sunt persoane în piscină.

SOLVIT a clarificat faptul că legislația franceză se referă de fapt la pompe fixe de curățare, nu și la cele mobile, care se utilizează doar când nu sunt persoane în piscină.

În urma intervenției SOLVIT, producătorul suedez a primit autorizația de a-și vinde produsele în Franța.

Caz soluționat în 15 săptămâni.

Mai multe despre: Vânzarea de mărfuri în UE


O firmă italiană își poate continua activitatea de tratare a deșeurilor în Polonia

O firmă italiană gestiona 4 gropi de gunoi din Polonia. La intrarea în vigoare a unei noi legi poloneze, i s-a solicitat să obțină o autorizație pentru a-și continua activitatea la una dintre locații.

Autoritățile poloneze au refuzat să-i elibereze autorizația, susținând că groapa de gunoi nu îndeplinea standardele de mediu corespunzătoare. Aceasta în ciuda faptului că activitățile întreprinderii primiseră deja aprobarea autorităților poloneze de protecție a mediului.

Datorită intervenției SOLVIT, societatea a obținut autorizația necesară.

Caz soluționat în 9 săptămâni.

Mai multe despre: Furnizarea de servicii în UE


Un avocat din Liechtenstein își poate înregistra un brevet european în Irlanda

Autoritățile irlandeze i-au refuzat unui avocat din Liechtenstein permisiunea de a înregistra un brevet european la Oficiul de Brevete din Irlanda, pe motiv că Liechtenstein nu face parte din UE. Decizia nu era însă corectă. Deși Liechtenstein nu este stat membru al UE, el face parte din Spațiul Economic European (SEE) și a aderat la sistemul european de brevete. După intervenția SOLVIT, Oficiul de Brevete din Irlanda a înregistrat brevetul.

Ulterior, Irlanda și-a modificat legislația în domeniu pentru a permite tuturor membrilor SEE să își înregistreze brevetele europene fără probleme.

Caz soluționat în 3 săptămâni.


O firmă britanică poate vinde cântare medicale în Franța

O firmă britanică producătoare de cântare medicale dorea să-și extindă activitatea în Franța. Produsele sale se vindeau deja în mai multe țări din UE și respectau normele europene.

Dar autoritățile franceze nu i-au permis să le vândă în Franța, solicitând teste suplimentare.

Timp de mai bine de un an, întreprinderea a încercat fără succes să obțină autorizația de comercializare a produsului. În final, a solicitat ajutorul SOLVIT. După o colaborare strânsă, SOLVIT și societatea au reușit să obțină această autorizație. Deschizându-i accesul la o nouă piață,

SOLVIT i-a permis astfel firmei britanice să evite pierderi considerabile.

Caz soluționat în 11 săptămâni.