Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Stöd för personer med funktionsnedsättning

Det här kapitlet beskriver olika typer av stöd som du kan få om du har en funktionsnedsättning. Det förklarar vilka villkor du måste uppfylla för att få stöd, hur mycket du kan få och hur du gör för att ansöka.

Kapitlet omfattar:

  • Stöd enligt LSS
  • Personlig assistans och assistansersättning
  • Bilstöd
  • Merkostnadsersättning
  • Handikappersättning
  • Annat stöd för personer med funktionsnedsättning

I vilken situation kan jag få stöd?

Personer med funktionsnedsättning kan söka olika typer av ersättningar i Sverige beroende på personens behov. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) fastställer rättigheterna för personer med betydande och bestående funktionsnedsättningar. Den inbegriper tio åtgärder för särskilt stöd och särskild service för att tillhandahålla goda boendeförhållanden.

Om du till följd av en allvarlig och varaktig funktionsnedsättning har betydande svårigheter i ditt dagliga liv och därför behöver personlig hjälp, kan du ansöka om assistansersättning från Försäkringskassan eller personlig assistans från din kommun.

Merkostnadsersättning kan sökas av personer som har extra kostnader på grund av en funktionsnedsättning Ersättningen ersätter handikappersättningen och är tänkt som ett stöd i personens vardag eller för att täcka de extrakostnader som en person kan ha som redan har beviljats ersättning.

Personer med varaktig funktionsnedsättning, för vilka resande med offentliga transportmedel innebär en betydande svårighet, kan ansöka om bilstöd för att köpa en bil, motorcykel eller moped.

Du som är förälder till ett barn med en funktionsnedsättning kan, beroende på omfattningen av funktionsnedsättningen, ansöka om assistansersättning, personlig assistans bilstöd eller merkostnadsersättning.

Du eller din arbetsgivare kan även ansöka om ersättning för arbetshjälpmedel som gör att du kan fortsätta arbeta med funktionsnedsättning.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Stöd enligt LSS

Om du har en betydandefunktionsnedsättning kan du vara berättigad till tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service för att tillhandahålla goda boendeförhållanden. Dessa åtgärder är: rådgivning och annat personligt stöd, biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för sådan assistans, ledsagarservice, biträde av kontaktperson, avlösarservice i hemmet, korttidsvistelse utanför hemmet utanför det egna hemmet i anslutning till skoldagen samt under lov, boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet, bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna samt daglig verksamhet.

Personlig assistans och assistansersättning

Om du har en funktionsnedsättning som orsakar dig betydande svårigheter i ditt dagliga liv, dvs. att du behöver hjälp med dina grundläggande behov (din andning, personliga hygien, måltider, klädsel, att kommunicera med andra eller annat stöd som förutsätter ingående kunskaper om dig i mer än 20 timmar per vecka, kan du vara berättigad till assistansersättning).

Behöver du stöd med dina grundläggande behov kortare tid än 20 timmar per vecka kan du ansöka om personlig assistans från din kommun.

Om du beviljas stöd för dina grundläggande behov kan du också beviljas stöd för hjälp med andra personliga behov. Det finns ingen nedre åldersgräns för assistansersättning eller för personlig assistans.

Bilstöd

Om du är mellan 18–65 år och har en bestående funktionsnedsättning som gör att du har mycket stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller använda allmänna kommunikationer, eller om du har ett barn med sådan funktionsnedsättning, kan du ansöka om bilstöd för att köpa eller anpassa en bil.

Handikappersättning

Syftet med handikappersättningen är att täcka kostnaderna för personer som behöver hjälp i sin vardag eller har extra kostnader på grund av sin funktionsnedsättning. Handikappersättningen har emellertid ersatts av merkostnadsersättningen, d.v.s. det är inte längre möjligt att ansöka om handikappersättning, men de två ersättningarna kommer att löpa parallellt under en period framöver.

Merkostnadsersättning

Om du har merkostnader på grund av en funktionsnedsättning som uppgår till minst 12 075 kr per år, kan du vara berättigad till merkostnadsersättning.

Annat stöd för personer med funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning eller sjukdom och behöver särskilda hjälpmedel för att kunna göra ditt arbete, kan du eller din arbetsgivare ansöka om bidrag till arbetshjälpmedel. Du kan även ansöka om ersättning för att få en expertutvärdering utförd för att få veta vilken typ av hjälpmedel du behöver.

Egenföretagare kan även beviljas ersättningsstöd. Ersättningen betalas ut fram till 68 års ålder.

Har du en funktionsnedsättning som troligen gör att du inte kommer att kunna arbeta heltid kan du få aktivitetsersättning om du är under 30 år eller sjukersättning om du är mellan 19–29 år gammal. Ersättningen kan beviljas för 1 till 3 år beroende på hur länge du kommer att vara arbetsoförmögen. Beroende på hur mycket din arbetsförmåga har försämrats kan du ha rätt till full, tre fjärdedelars, halv eller en fjärdedels aktivitetsersättning. Du kan läsa mer om det i kapitlet Ersättning vid sjukdom.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Stöd

Ersättning

Assistansersättning

315 kr/timme (max 352,80 kr)

Bilstöd

  • Grundbidrag

max 30 000 kr

  • Tilläggsbidrag (kräver inkomsttest)

max 40 000 kr

  • Tilläggsbidrag för personer som behöver en anpassad bil

max 30 000 kr

  • Tilläggsbidrag för personer som behöver en särskild bil på grund av behovet av en rullstol

max 40 000 kr

Bildstöd – anpassningsbidrag

Motsvarar kostnaden för anpassningen

Merkostnadsersättning

För att få merkostnadsersättning måste du ha merkostnader om minst 12 075 kronor per år (under 2022)

Nivåerna justeras årligen. För 2021 gäller följande nivåer:

  • 1 208 kr per månad (nivå 1)
  • 1 610 kr per månad (nivå 2)
  • 2.013 kr per månad (nivå 3)
  • 2 415 kr per månad (nivå 4)
  • 2 818 kr per månad (nivå 4)

Handikappersättning

Nivåerna justeras årligen. För 2022 gäller följande nivåer:

  • 1 449 kr per månad (minimum)
  • 2 133 kr per månad (minimum)
  • 2 777 kr per månad (maximum)

Ersättning för arbetshjälpmedel

max 50 000 kr. Om särskilda omständigheter föreligger kan du beviljas ett högre belopp.

Personlig assistans och assistansersättning

Du får 324,50 kronor per timme i ersättning. Om du har särskilda skäl, till exempel om du behöver en assistent med särskild utbildning som kräver mer betalt, kan du få högre ersättning. Maxbeloppet är 363,44 kronor per timme. Assistansersättning ska användas till kostnader för personliga assistenter, t.ex. lön, arbetsgivaravgifter och administrations­kostnader. Det betyder att det belopp som inte används till detta ska betalas tillbaka till Försäkringskassan. Om du behöver stöd för dina grundläggande behov i mer än 20 timmar per vecka ansöker du via Försäkringskassan. Om du behöver stöd för dina grundläggande behov i minst 20 timmar per vecka ansöker du om personlig assistans hos din kommun.

Bilstöd

Du kan få grundbidrag för att köpa ett fordon. Köper du bil kan du som mest få 30 000 kr. Maxbeloppet för motorcykel är 12 000 kr och för moped 3 000 kr. Anskaffningsbidraget beror på din inkomst. Tjänar du mindre än 220 000 kr per år kan du även vara berättigad till ett stöd för att köpa bil. Bidraget är på mellan 4 000 kr och 40 000 kr. Om du är gift eller sambo tas din make/makas eller sambo/partners inkomst med i beräkningen. Anpassningsbidrag får du utifrån vad den särskilda anordningen eller ändringen kostar. För bidraget till körkortsutbildning finns inget maxbelopp. Bilstöd är skattefritt. Du ansöker hos Försäkringskassan.

Handikappersättning

Hur mycket du får i handikappersättning beror på ditt behov och hur stora merkostnader du har Det finns tre olika nivåer. Handikappersättningen är skattefri. Du ansöker hos Försäkringskassan.

Merkostnadsersättning

Om du har merkostnader på grund av en funktionsnedsättning kan du ha rätt till merkostnadsersättning. Beloppet på den merkostnadsersättningen beror på merkostnadsnivån. Det finns fem olika nivåer. Merkostnadsersättningen är skattefri. Ansöker gör du hos Försäkringskassan.

Annat stöd för personer med funktionsnedsättning

Du eller din arbetsgivare kan ansöka om bidrag för arbetshjälpmedel. Det högsta belopp som kan sökas är 50 000 kronor. I vissa fall kan ett högre belopp beviljas. Oavsett kostnad ska arbetsgivaren stå för 10 000 kronor av kostnaden. Du och din arbetsgivare ansöker hos Försäkringskassan.

Stöd enligt LSS

Du kan söka stöd enligt LSS i din hemkommun. Behovsbedömningen görs av specialutbildade socialarbetare.

Formulär att fylla i

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524 (måndag-fredag 8–21, lördag 8–15, söndag 15–21)

Hitta din lokala försäkringskassa

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har kontaktuppgifter till alla kommuner i Sverige.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan