Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Novice

Socialna agenda pojasnjuje, kako premagati ovire pri delu v drugi državi EU

05/08/2013
Socialna agenda pojasnjuje, kako premagati ovire pri delu v drugi državi EU © iStockphoto

Čeprav je diskriminacija delavcev EU, ki delajo v drugi državi EU, na podlagi nacionalnosti protizakonita že od leta 1968, se v praksi še vedno ne obravnava primerno.

Številne Evropejce odvrača od dela in iskanja delovnega mesta na enotnem trgu, kar je posebno zaskrbljujoče v času krize, ker podatki kažejo, da je prosti pretok delavcev dober za mobilne delavce in za delavce ter delodajalce v državi gostiteljici.

Aprila 2013 je Evropska komisija predlagala konkretne načine za premagovanje teh ovir. Razloženi so v avgustovski izdaji Socialne agende.

Socialna agenda usmerja pozornost tudi na vidike zaposlovanja in socialnih zadev v novem proračunskem okviru EU 2014–2020 in na postopek usklajevanja ekonomske politike v evropskem semestru 2013: ko se evropska politika sreča z nacionalno politiko!

Ali ste vedeli, da je bila stran socialne Evrope na Facebooku najbolj priljubljena specializirana platforma družbenih medijev Evropske komisije? In poglejte aplikacijo Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja!

Statistični podatki v Socialni agendi št. 34

  • Strateško poročilo EU o koheziji v letu 2013 dokumentira znatno povečanje števila ljudi, ki so dobili podporo na področju zaposlovanja, s približno 10 milijonov na leto pred letom 2010 na poznejših približno 15 milijonov na leto, pa tudi znatno povečevanje rezultatov od leta 2010 na področju pomoči za mala in srednje velika podjetja (MSP); ustvarjenih je bilo skoraj 400 000 novih delovnih mest, od tega polovico v času od leta 2010 do 2011.
  • Od leta 2007 do konca leta 2011 je 12,5 milijona udeležencev sodelovalo v ukrepih ESS za pomoč pri dostopu do zaposlitve prek usposabljanja ali drugih oblik pomoči. Dve tretjini vseh udeležencev je bilo neaktivnih ali brezposelnih. Posledično je 2,4 milijona udeležencev našlo delo 6 mesecev po opravljenem posredovanju.
  • Na področju vseživljenjskega učenja je ESS ponudil pomoč približno 5 milijonom mladih. 5,5 milijona udeležencev je bilo nizkokvalificiranih. Na področju socialne vključenosti je bilo do zdaj vključenih več kot 14,5 milijona končnih prejemnikov in dosežen je bil širok nabor ciljnih skupin.
  • Na začetku julija 2013 je 43 760 ljudi „všečkalo“ Facebook-stran Socialna Evropa (in Twitter-račun Socialna Evropa je imel na začetku julija 13 536 sledilcev).
  • V tretjem četrtletju 2012 samo 3,1 % delovne sile EU ni živelo v svoji, ampak v drugi državi EU. Kar 15 % pa ne razmišlja o delu v drugi državi članici, ker se jim zdi, da bi bilo preveč ovir.
  • Samo 0,25 % delavcev se vsako leto preseli med državami članicami EU.
  • V letu 2012 je v EU-27 delalo 15,2 milijona tujih državljanov, kar je 7 % skupnih zaposlitev. Med temi tujimi državljani je bilo 6,6 milijona državljanov druge države članice EU in 8,6 milijona državljanov držav zunaj EU.

Revija Socialna agenda je na voljo v angleščini, francoščini in nemščini.