Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Novice

Slovenija je otvorila Evropsko leto in predstavila svojih sedem nacionalnih ambasadorjev

21/02/2012 Slovenija je otvorila Evropsko leto in predstavila svojih sedem nacionalnih ambasadorjev

Predstavniki slovenskih oblasti so 16. februarja v Ljubljani otvorili Evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami. Na otvoritvenem dogodku so javnosti predstavili cilje in tudi sedem prominentnih nacionalnih ambasadorjev tega evropskega leta.

Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve; Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS; Marjan Sedmak, predsednik AGE Platform Europe; Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije in Sara Berglez, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije, so predstavili cilje in pobude, načrtovane v tem letu v vsej Sloveniji.

Profesor Bernd Marin, direktor Evropskega centra za socialno-blaginjsko politiko je imel navdihujoče in energično predavanje z naslovom »Je možna blaginja brez dela in solidarnosti? Brezdelje in aktivacija v starajočih se družbah«.

Sledila je debata o kakovosti življenja starejših ljudi v Sloveniji in še o drugih vprašanjih aktivnega staranja, v kateri so sodelovali Aldo Ternovec, predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije in Valentina Hlebec ter Tine Stanovnik, profesorja na Univerzi v Ljubljani.

Aleš Kenda, Nacionalni koordinator Evropskega leta 2012 je predstavil sedem nacionalnih ambasadorjev leta, ki bodo skozi vse leto aktivni v raznih dejavnostih:

  • Ivo Daneu, upokojeni legendarni košarkaš
  • Peter Florjančič, izumitelj svetovnega kova
  • Mateja Kožuh Novak, bivša političarka, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije
  • Neža Maurer, pisateljica
  • Vlasta Nussdorfer, tožilka
  • Rok Terkaj, glasbenik in novinar
  • Mito Trefalt, TV osebnost

Dogodek je vključeval tudi razstavni prostor, kjer so nacionalne organizacije imele možnost predstaviti svoje dejavnosti, projekte in dobre prakse na področju aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.