Pojdi na navigacijsko pot ter preskoči orodja in izbiro jezika

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Kaj je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

To je brezplačna izkaznica, s katero ste med začasnim bivanjem v kateri koli od 28 držav članic EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici upravičeni do nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, in sicer pod enakimi pogoji in za enake stroške (v nekaterih državah brezplačno) kot osebe, ki so v zadevni državi zavarovane.

Kartico izda nacionalni ponudnik zdravstvenega zavarovanja.

Pomembno – evropska kartica zdravstvenega zavarovanja:

  • ni nadomestilo za turistično zavarovanje; ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva ali stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene/ukradene lastnine;
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini,
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev. Ker so zdravstveni sistemi med državami različni, nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

Opozorilo: če svoje običajno prebivališče prenesete v drugo državo,  se morate za zdravstvene storitve v vaši novi državi običajnega prebivališča prijaviti z  obrazcem S1 namesto z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.


Prenesite si aplikacijo za pametni telefon

Available on the App Store Get it on Google Play Download from Windows Store
Available on the App Store Get it on Google Play Download from Windows Store

Vodnik za uporabo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja v 28 državah članicah EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici. Vključuje splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, informacije o vrstah zdravljenja in stroških, za katere velja kartica, navodila za povračilo stroškov in kontaktne osebe, na katere se obrnete v primeru izgube kartice, pa tudi funkcijo, ki vas opozarja o poteku veljavnosti kartice. Vse te informacije so na voljo tudi, kadar vaš pametni telefon ni povezan s spletom. Aplikacija je na voljo v 25 jezikih s preprosto možnostjo preklapljanja med njimi.

Prosimo, upoštevajte, da:   

  • iz tehničnih in pravnih razlogov ter razlogov zasebnosti aplikacija NI nadomestilo za kartico. Kartice ne morete ustvariti sami, niti je prenesti za uporabo.   
  • evropska kartica zdravstvenega zavarovanja NI nadomestilo za potovalno zavarovanje.     
  • Evropska komisija NI odgovorna za izdajo evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja, ki jih brezplačno izda nacionalni ponudnik zdravstvenega zavarovanja.
  • je treba med prvo uporabo aplikacije prenesti nekatere podatke (pribl. 25 MB). Za to boste morali plačati v skladu s svojo internetno povezavo. Priporočamo vam, da prenesete vse podatke, preden potujete v tujino.