Cale de navigare

Tineretul în mişcare

Tineretul în mişcare este un vast pachet de iniţiative politice în domeniul educaţiei şi al ocupării forţei de muncă destinat tinerilor europeni. Lansat în 2010, pachetul face parte din strategia Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

Obiective

Programul Tineretul în mişcare îşi propune să îmbunătăţească nivelul de educaţie şi capacitatea de inserţie profesională, să reducă şomajul în rândul tinerilor şi să amelioreze rata de ocupare – în concordanţă cu obiectivul mai amplu al UE care vizează obţinerea unei rate de ocupare a populaţiei de vârstă activă (20-64 ani) de 75% – prin:

 • adaptarea educaţiei şi a formării profesionale la nevoile tinerilor
 • încurajarea unui număr mai mare de tineri să profite de burse europene pentru a studia sau pentru a urma cursuri de formare în altă ţară
 • încurajarea ţărilor UE să ia măsuri de simplificare a trecerii de la statutul de student la cel de angajat.

Metode

 • Coordonarea politicilor pentru a identifica şi stimula măsurile la nivel european şi naţional;
 • Aplicarea unor măsuri concepute special pentru tineri, cum ar fi acțiunea pregătitoare „Primul loc de muncă Eures”, care vizează stimularea mobilității forței de muncă în UE sau acordarea unui sprijin mai substanțial tinerilor antreprenori prin instrumentul european de microfinanţare Progress.

De ce ne concentrăm eforturile pe tineri?

 • În UE, aproximativ 5,5 milioane de tineri sunt şomeri, ceea ce înseamnă că 1 din 5 cetăţeni europeni sub vârsta de 25 de ani nu îşi pot găsi un loc de muncă, deşi ar dori.
 • Rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 20%, dublu cât pentru toate grupurile de vârstă la un loc şi de aproape 3 ori mai ridicată decât în cazul celor de peste 25 de ani.
 • În prezent, 7,5 milioane de cetăţeni cu vârsta între 15 şi 24 de ani nu au un loc de muncă şi nu urmează studii sau cursuri de formare profesională.

Site-ul Tineretul în mişcare oferă mai multe informaţii şi linkuri tinerilor care doresc să studieze, să se formeze sau să lucreze în străinătate.

Inițiativa „Oportunități pentru tineret” reprezintă o serie de acţiuni menite să reducă rata şomajului în rândul tinerilor.

  Partajează

 • Twitter Facebook Partajează pe Google+