Cale de navigare

Ştiri

Agenda socială – inovația este valabilă și pentru ocuparea forței de muncă și pentru politica socială

30/10/2013
Agenda socială – inovația este valabilă și pentru ocuparea forței de muncă și pentru politica socială © Imageglobe

Potrivit numărului din noiembrie al Agendei sociale, inovația poate contribui la promovarea creșterii favorabile incluziunii, la combaterea sărăciei, la asigurarea unei tranziții reușite spre o economie ecologică și la implementarea garanției pentru tineret.

Numărul 35 al Agendei sociale conține un reportaj special privind noul Program de finanțare pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) 2014-2020, care va impulsiona atât inovarea, cât și întreprinderile sociale, facilitând experimentarea la scară mai largă prin noul Fond social european (FSE) 2014-2020.

Statistici incluse în Agenda socială nr. 35:

  • Peste 6 000 de întreprinzători au beneficiat deja de împrumuturi cu o valoare totală de aproape 50 de milioane € în cadrul microfinanțării Progress. Aproape 80 % dintre microîntreprinderile sprijinite sunt recent înființate, funcționând de mai puțin de trei ani.
  • Între 100 și 150 de oficiali de la nivel local și regional se pot înscrie din proprie inițiativă la a treia convenție anuală a Platformei Europene de Combatere a Sărăciei și a Excluziunii Sociale, care va avea loc la Bruxelles în 26-27 noiembrie.
  • În 2012, 4 din cele 41 de comitete de dialog social sectorial ale UE au încheiat acorduri cu caracter obligatoriu – cu privire la timpul de lucru în transporturile pe căile navigabile interioare, la sănătatea și siguranța ocupațională în domeniul coafurii, la munca în sectorul pescuitului maritim și la contractele standard pentru jucătorii de fotbal profesionist.
  • 44 % dintre lucrători sunt vizați de acorduri negociate în statele membre din Europa Centrală și de Est, față de 70 % în restul UE.
  • Romii constituie o proporție semnificativă a populației din Bulgaria (c.10 %), Slovacia (9 %), România (8 %), Ungaria (7 %), Grecia, Republica Cehă și Spania (1,5-2,5 % fiecare).
  • În Bulgaria și România, romii reprezintă 1 din 5 persoane nou-intrate pe piața muncii.
  • Integrarea completă a romilor pe piața muncii le-ar putea aduce unor țări beneficii economice anuale estimate la aproximativ 0,5 miliarde €.
  • Programul EaSI pentru 2014-2020 va crește finanțarea pentru inovare de la 2-4 milioane €, la cât se situează în cadrul PROGRESS pentru 2007-2013, la 10-14 milioane €.
  • Având un buget total de 919,5 milioane € exprimat la valoarea actuală a prețurilor (ținând cont de inflație), EaSI va aloca 61 % din fondurile sale pentru axa PROGRESS, 18 % pentru EURES și 21 % pentru axa de microfinanțare/antreprenoriat social.
  • În Europa, numărul persoanelor care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială a crescut cu 4 milioane în ultimii 3 ani.