Cale de navigare

Ştiri

Povești de succes din cadrul Anului european al îmbătrânirii active 2012, prezentate cu ocazia ceremoniei de încheiere din România

29/11/2012 Povești de succes din cadrul Anului european al îmbătrânirii active 2012, prezentate cu ocazia ceremoniei de încheiere din România

Între 27-28 noiembrie, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a organizat ceremonia de încheiere a Anului european al îmbătrânirii active 2012 din România. Evenimentul i-a reunit pe toți actorii care au întreprins acțiuni în domeniul schimburilor intergeneraționale.

Într-o ambianță plăcută, în cadrul ceremoniei s-au prezentat inițiative și exemple de bune practici implementate la nivel național în cadrul Anului european al îmbătrânirii active. Evenimentul a fost inaugurat de Mariana Câmpeanu, Ministrul muncii, familiei și protecției sociale, care a răspuns și la întrebări legate de politicile naționale care au ca obiectiv integrarea vârstnicilor în societate. Liviu Cocoș, primarul Predealului (orașul care a găzduit evenimentul), le-a mulțumit participanților pentru implicarea în inițiativele din domeniul îmbătrânirii active și al solidarității între generații.

Denisa Oana Pătraşcu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, împreună cu Iulia Șerban, consilier informare și comunicare în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Vasile Bejan, consilier județean în cadrul prefecturii județului Brașov, au subliniat implicarea autorităților locale și naționale în evenimentele din cadrul Anului european pentru îmbătrânirea activă 2012.

Preda Nedelcu, președinte al Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice, și Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, au demonstrat că vârsta – și spiritul tânăr – sunt o chestiune de atitudine, întrucât vârsta reală nu o reflectă pe cea socială. Aceștia și-au exprimat speranța că generațiile mai tinere le vor călca pe urme.

Unul dintre cele mai controversate exemple de povești de succes, care a suscitat interesul audienței, a fost „Social Restaurant”, o inițiativă a organizației ASSOC din Baia-Mare, în cadrul căreia au fost angajați 15 oameni care nu mai pot activa pe piața muncii.

Moderatoarea evenimentului a fost Carmen Manu, Coordonator național al Anului european al îmbătrânirii active 2012. Ea a prezentat rezultatele inițiativei, insistând asupra faptului că majoritatea proiectelor inițiate în 2012 vor continua și în viitor, datorită impactului lor pozitiv și a entuziasmului cu care au fost primite de societatea civilă.

--

Galerie foto a evenimentului.

Pentru a consulta câteva dintre inițiativele lansate în România cu ocazia Anului european al îmbătrânirii active 2012, faceți click aici.

Pentru mai multe informații cu privire la Anul european al îmbătrânirii active 2012 în România, vizitați acest site web.