Cale de navigare

Ştiri

În România, Anul european 2012 a fost lansat de vârstnici activi celebri

05/03/2012 În România, Anul european 2012 a fost lansat de vârstnici activi celebri

În România, Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații a fost inaugurat pe 1 și 2 martie, la București.

Așa cum a explicat Nicolae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în discursul său inaugural, data lansării a fost aleasă în mod intenționat, deoarece „1 Martie – Ziua Mărțișorului – este o sărbătoare tradițională românească prin care se sărbătorește începutul primăverii”.

Gazda evenimentului a fost cunoscutul prezentator de televiziune Cătălin Ștefănescu, care a avut ca invitați alte două celebrități: Iolanda Balaş Söter (născută în 1936), campioană olimpică şi deținătoare a recordului mondial la săritura în înălțime, în prezent, președinta de onoare a Federației Române de Atletism şi preşedinta Fundaţiei Atletismul Românesc, și Neagu Djuvara (născut în 1916), istoric, eseist, filozof, jurnalist, romancier și diplomat.

Dna Balaș Söter, una dintre Ambasadoarele României pentru Anul european 2012, a reamintit celor prezenți că „practicarea sportului este deosebit de benefică, în special la vârste înaintate. Un exemplu grăitor în acest sens este Elena Pagu care, în 2009, la vârsta de 83 de ani, a câștigat medalia de aur la 5 km marș, în cadrul Reuniunii de Atletism pentru veterani (Lahti, Finlanda)”.

Neagu Djuvara nu a putut participa la acest eveniment, însă, prin intermediul unei înregistrări video, a transmis celor prezenți un mesaj plin de entuziasm. Răspunzând la întrebările lui Gabriel Basarabescu, dl Djuvara a vorbit despre solidaritate între generații și a recomandat autorităților europene ca, în cadrul Anului european 2012, să examineze problema „ieșirii la pensie”, sugerând că ar trebui să existe alternative la pensionare pentru vârstnicii care pot fi în continuare activi și deosebit de utili societății. La întrebarea: „Care este secretul dvs. pentru a îmbătrâni activ?”, dl Djuvara a răspuns: „Fac înot o dată pe săptămână, țin cursuri la Universitatea din București, scriu necontenit cărți și mă implic activ în viața socială și culturală din România”.

Pe 2 martie, la Hotelul Intercontinental din București, a fost organizată Conferința Națională de lansare a Anului european, inaugurată de Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familei și al Protecției sociale, și de Nicolae Idu.

Dna Boghicevici a vorbit despre necesitatea eliminării stereotipurilor privind persoanele în vârstă și a reamintit celor prezenți că „cine nu are un bătrân în preajma sa ar trebui să-și cumpere!”. Consilierul Primului Ministru, Andrea Paul Vass a subliniat rolul vârstnicilor în societate, precum și în sânul familiei, numindu-i pe aceștia „aurul alb al României”.

Conferința a inclus și evenimentul „Implicaţi-vă!”, constând în expoziţii de obiecte artizanale și fotografii realizate cu sprijinul ONG-urilor participante şi, de asemenea, o dezbatere împreună cu specialiștii, pe teme legate de îmbătrânire.

Cei care au luat cuvântul au evidenţiat contribuţia vârstnicilor în toate aspectele societății, modul în care aceștia sunt percepuți și importanţa întăririi solidarității intergeneraționale, a participării pe piața muncii și a activităților de voluntariat. S-a insistat și asupra promovării unor medii și a unor stiluri de viață adaptate persoanelor în vârstă.

Fotografiile făcute la acest eveniment pot fi văzute aici.