Ga direct naar het kruimelpad en sla tools en taalkeuzemenu over

Nieuws

European Seniorforce Day: de kracht van seniorenvrijwilligers bundelen

19/07/2012 European Seniorforce Day: de kracht van seniorenvrijwilligers bundelen

Het aantal mensen ouder dan 60 stijgt snel, in Europa en overal ter wereld.

Betekent dit dat we gaan leven in minder vitale gemeenschappen die niet langer in staat zijn nieuwe uitdagingen aan te gaan of waarin geen goede kansen geboden worden aan zowel jongeren als ouderen? Zeker niet.

Mensen ouder dan zestig jaar mogen dan gepensioneerd zijn, maar ze hebben nog veel te bieden aan hun familie en hun wijken en dorpen. Maar veel van dit potentieel blijft nog grotendeels ongebruikt. In een enquête uit 2008 van Flash Eurobarometer bleek dat bijna driekwart van de Europeanen die nog niet met pensioen zijn, zouden overwegen actief te worden in gemeenschaps- of vrijwilligerswerk na hun pensioen. Maar het percentage mensen dat dit daadwerkelijk doet ligt veel lager.

Er zijn zoveel problemen om op te lossen in onze samenleving en er zit zoveel talent en ervaring in de oudere generatie. De belangrijkste vraag is hoe we deze gigantische kracht kunnen bundelen ten gunste van mensen van alle leeftijden. Het idee achter de European Seniorforce Day (Europese Seniorenkrachtdag) is het zoeken naar antwoorden op die vraag.

Elk jaar vieren landen overal ter wereld op 1 oktober de Internationale dag van de ouderen. Dit jaar worden overheidsinstanties en vrijwilligersorganisaties binnen de context van het Europese Jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties uitgenodigd om één dag, 1 oktober of een andere dag in oktober, nieuwe manieren te vinden om oudere vrijwilligers bij hun activiteiten te betrekken en het meeste profijt te trekken van hun bijdrage.

Er is veel ruimte voor verschillende evenementen en activiteiten: vrijwilligersmarkten, gemeenschapsactiedagen (om bijvoorbeeld een openbare ruimte op te knappen), jonge vrijwilligers die ouderen uitnodigen om mee te doen bij hun activiteiten (“neem een maatje mee”), laat u vooral niet beperken in uw eigen ideeën! Plaatselijke vrijwilligersorganisaties kunnen een samenwerking aangaan met plaatselijke autoriteiten om deze evenementen te organiseren en dit nieuws te verspreiden in de plaatselijke media.

Deel wat u doet met gelijkgestemden overal in Europa en informeer het communicatiebureau dat zich bezig houdt met het Europees Jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties. Verschillende initiatieven worden gepubliceerd op de officiële website.

Stuur een e-mail met een korte beschrijving van uw geplande activiteiten naar euseniorforceday@paueducation.com. In uw tekst kunt u de volgende beschrijving toevoegen:

  • Wie: de organisaties achter het initiatief
  • Wat: korte beschrijving van de voorgestelde activiteit
  • Waar: land en plaats of wijk waar de activiteit plaatsvindt
  • Wanneer: geplande datum in oktober 2012
  • Website van het initiatief of van de belangrijkste organisaties achter het initiatief
  • Contactpersoon
  • E-mailadres

In de specifieke privacyvoorwaarden wordt beschreven hoe het Directoraat-generaal Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie van de Europese Commissie en haar onderaannemers gebruik maken van de gegevens die verkregen zijn via uw e-mail en hoe de vertrouwelijkheid van deze gegevens wordt beschermd.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met euseniorforceday@paueducation.com.