Ga direct naar het kruimelpad en sla tools en taalkeuzemenu over

Nieuws

Social Agenda — Innovatie geldt ook voor werkgelegenheid en sociaal beleid

30/10/2013
Social Agenda — Innovatie geldt ook voor werkgelegenheid en sociaal beleid © Imageglobe

Innovatie kan bijdragen tot het stimuleren van inclusieve groei, het bestrijden van armoede, het verzekeren van een geslaagde overgang naar een groene economie en het implementeren van de jeugdgarantie, staat te lezen in het novembernummer van Social Agenda.

Nummer 35 van Social Agenda bevat een speciaal thema over het nieuwe financieringsprogramma voor tewerkstelling en sociale innovatie (EaSI) voor de periode 2014-2020 dat een extra impuls zal geven aan innovatie en sociale ondernemingen en het pad zal effenen voor het experimenteren op grotere schaal in het kader van het nieuwe Europees Sociaal Fonds (ESF) in de periode 2014-2020.

Statistische gegevens in nummer 35 van Social Agenda:

  • Meer dan 6 000 ondernemers hebben al gebruik gemaakt van leningen met een totaalwaarde van bijna 50 miljoen euro via de Progress-microfinancieringsfaciliteit. Bijna 80 % van de kleine ondernemingen betreft starters die minder dan drie jaar bezig zijn.
  • Tussen de 100 en 150 lokale en regionale functionarissen kunnen zich op eigen initiatief inschrijven voor de derde jaarlijkse conventie van het Europees platform voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting dat op 26 en 27 november in Brussel plaatsvindt.
  • In 2012 gingen 4 van de 41 bestaande Europese sectorale comités van de sociale dialoog bindende overeenkomsten aan inzake werktijden voor het binnenwatervervoer, de veiligheid en gezondheid op het werk voor kappers, het werk op het gebied van de zeevisserij en standaardcontracten voor beroepsvoetballers.
  • 44 % van de werknemers is beschermd door vrijwillige overeenkomsten in de lidstaten van Centraal- en Oost-Europa, vergeleken met 70 % van de werknemers in de rest van de EU.
  • De Roma vormen een belangrijk deel van de bevolking in Bulgarije (ca. 10 %), Slovakije (9 %), Roemenië (8 %), Hongarije (7 %), Griekenland, Tsjechië en Spanje (1,5 resp. 2,5 %).
  • In Bulgarije en Roemenië vormt de Romabevolking 1 op 5 nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
  • De volledige integratie van de Roma in de arbeidsmarkt zou voor sommige landen jaarlijks een economisch voordeel van circa 0,5 miljard euro opleveren.
  • Het EaSI-programma voor de periode 2014-2020 zal de financiering voor innovatie optrekken van 2-4 miljoen euro in het kader van het Progress-programma in de periode 2007-2013 tot 10-14 miljoen euro.
  • Met een totaalbudget van 919,5 miljoen euro in huidige prijzen (rekening houdend met de inflatie) zal EaSI 61 % van zijn fondsen toekennen aan Progress, 18 % aan EURES en 21 % aan microfinanciering en sociaal ondernemerschap.
  • Europa kende de afgelopen 3 jaar een toename van de armoede en sociale uitsluiting met 4 miljoen mensen.

…meer nieuws