Navigációs útvonal

Hírek

A Social Agenda elmagyarázza, hogy miként lehet leküzdeni azokat az akadályokat, amelyek egy másik EU-s országban történő munkavégzéssel kapcsolatban merülnek fel

05/08/2013
A Social Agenda elmagyarázza, hogy miként lehet leküzdeni azokat az akadályokat, amelyek egy másik EU-s országban történő munkavégzéssel kapcsolatban merülnek fel © iStockphoto

Noha 1968 óta törvény tiltja, a gyakorlatban még mindig nem sikerült megfelelően kezelni azt a nemzetiségi alapon történő hátrányos megkülönböztetést, amely az egy másik EU-s országban dolgozó európai uniós munkavállalókat éri.

Ez sok európai tántorít el attól, hogy az Egységes Piacon dolgozzon vagy itt keressen állást, ami különösen aggasztó a válság időszakában, ugyanis az adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók szabad áramlása egyaránt jó az utazó munkavállalóknak, illetve a fogadó ország munkavállalóinak és munkáltatóinak is.

2013 áprilisában az Európai Bizottság konkrét javaslatokkal állt elő ezen akadályok leküzdésére. Vezető cikkében a Social Agenda augusztusi kiadása elmagyarázza, hogy melyekkel.

A Social Agenda ugyancsak ráirányítja a figyelmet az EU új, 2014-2020-ra szóló költségvetési keretrendszerének, valamint a gazdaságpolitikák összehangolásával foglalkozó 2013. évi európai szemeszter folyamatának foglalkoztatási és szociális ügyeket érintő aspektusaira: amikor az európai politikák találkoznak a nemzeti politikákkal!

Tudta-e, hogy az Európai Bizottság összes speciális közösségi média platformja közül a Social Europe Facebook-oldala volt a legnépszerűbb? És nézze meg az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról tájékoztató alkalmazást!

Statisztikák a Social Agenda 34. számában

  • Az EU kohézióról szóló 2013. évi stratégiai jelentése jelentős növekedést dokumentált a foglalkoztatás területén támogatott emberek számában, amely a 2010. előtti évi mintegy 10 millióról azóta közel 15 millióra emelkedett; továbbá 2010 óta az eredmények a kis- és középvállalatok (kkv-k) számára nyújtott támogatások területén is jelentősen javultak: mintegy 400 000 új állás jött létre, amelyek fele 2010-2011-ben keletkezett.
  • 2007-től 2011 végéig 12,5 millióan vettek részt olyan ESZA fellépésekben, amelyek célja a foglalkoztatáshoz való hozzáférés támogatása képzésen és a segítségnyújtás egyéb formáin keresztül. Az összes résztvevő kétharmada inaktív vagy munkanélküli volt. Ennek eredményeként a beavatkozás befejezését követő hat hónapon belül 2,4 milliónyian találtak állást.
  • Az élethosszig tartó tanulás területén az ESZA mintegy 5 millió fiatalt támogatott. 5,5 millió résztvevő alacsony képzettséggel rendelkezett. A társadalmi befogadás területén eddig több mint 14,5 millió végső kedvezményezett van, és célcsoportok széles körét érték el.
  • 2013 júliusának elején 43 760 ember „lájkolta” a Social Europe Facebook-oldalát (és július elején a Social Europe Twitter-fiókjának 13 536 követője volt).
  • 2012 harmadik negyedévében az EU teljes munkaerő-állományának mindössze 3,1%-a élt egy a sajátjától eltérő EU-s országban. 15% nem is venné fontolóra azt, hogy egy másik tagállamban dolgozzék, ugyanis véleményük szerint ennek túl sok akadálya van.
  • Egy-egy évben a munkavállalóknak csak 0,25%-a mozog EU-s tagállamok között.
  • 2012-ben 15,2 millió külföldi állampolgár dolgozott a 27 uniós tagállamban, amely az összes foglalkoztatott 7%-át jelenti. Ezen külföldi állampolgárok közül 6,6 millió egy másik EU-s tagország állampolgára volt, míg 8,6 milliónyian EU-n kívüli országokból érkeztek.

A Social Agenda magazin angol, francia és német nyelven áll rendelkezésre.