Navigációs útvonal

Hírek

A 2012-es Európai Év hivatalos magyarországi megnyitója

08/03/2012 A 2012-es Európai Év hivatalos magyarországi megnyitója

Március 5-én Budapesten nyilvános konferenciával hivatalosan is kezdetét vette Magyarországon az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás 2012-es európai éve.

Az esemény, amelyre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban került sor, a három zenész-nemzedéket egyesítő Benyus Szimfónikus Együttes rövid hangversenyével kezdődött.

A megnyitó beszédeket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa tartotta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy meg kell teremteni az idősödők aktív életének feltételeit, ami azt jelenti, hogy mind a társadalomnak, mind pedig az idős embereknek mindent meg kell tenniük azért, hogy az érintettek egészségben, lehetőleg a családban és tevékenyen éljenek. Réthelyi elmondta, hogy a cél az, hogy az idősek megőrizzék egészségüket és az önmagukról való gondoskodás képességét, de ehhez változásokra van szükség a társadalmi hozzáállásban.

Andor biztos kijelentette, hogy „az Európa 2020 stratégia öt céljából kettőt az aktív idősödés nélkül egyszerűen nem tudunk elérni. Az aktív idősödés nélkül nem remélhetjük, hogy 2020-ra 75%-ra emeljük a 20–64 év közötti korcsoport foglalkoztatottságát, s azt sem, hogy legalább 20 millió embert kiemelünk a szegénységből.”, és hozzátette, hogy „valamennyi kötelezettségvállalás számít.”

Az ünnepségen részt vett továbbá Kaba polgármestere, Szegi Emma, aki bemutatta idősbarát helyi önkormányzatának díjnyertes koncepcióját, valamint Monspart Sarolta, a Magyar Szabadidősport Szövetségének elnöke, aki gyakorlati tanácsokkal látta el a résztvevőket és felkérte a közönséget, hogy még a helyszínen végezzenek néhány sportgyakorlatot. „A sport semmilyen gyógyszerrel sem helyettesíthető.” – jegyezte meg.

A program kerekasztal-megbeszéléssel folytatódott, ahol az egyes szervezetek (köztük az Idősügyi Tanács, az AGE Platform, a Katolikus Karitász és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete) arról beszélgettek, hogy az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás miként támogatható bevált gyakorlatok példái és személyes történetek segítségével.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a figyelemfelkeltés sokkal fontosabb, mint a megelőzés maga.” – vonta le a következtetést a vita moderátora, Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.

A nap végén Berecz András mesemondó egy aktív időskorról szóló megindító és tanulságos történettel szórakoztatta a közönséget.

Andor biztos teljes beszéde letölthető (magyarul) itt.

Az eseményről készült képek itt találhatók.