Navigációs útvonal

Családi ellátások

A családi ellátások országonként eltérhetnek. Ha Ön az EU-ban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban él, akkor az, hogy melyik országot terheli az ellátás kifizetése, az Ön családjának helyzetétől függ.

Az Ön egész családja egyetlen országban él

Ha Önnek minden családtagja ott él, ahol Önt biztosították, akkor az ellátások kifizetése ezt az országot terheli.

Ön és családtagjai különböző országokban élnek

Ha az Ön családtagjai nem abban az országban élnek, ahol Önt biztosították, akkor a család nem csak egy országban lehet ellátásra jogosult. Ön azonban nem részesülhet kétszeresen is ellátásban: azt, hogy az ellátást melyik ország fizeti, "elsőbbségi szabályok" döntik el.

 Nézzen utána, milyen jogok illetik meg Önt az egyes országokban

Az elsőbbségi szabályok

  • Általában azt az országot terheli az ellátások kifizetése, ahol az Ön családja munkavállalás vagy önálló vállalkozás miatt erre jogosultságot szerzett.
  • Ha Ön munkavállalás vagy önálló vállalkozás címén mindkét országban jogosultságot szerzett, akkor az az ország fizeti ki az ellátásokat, ahol az Ön gyermekei élnek, ha az egyik szülő ebben az országban dolgozik. Ellenkező esetben azt az országot terheli az ellátás, ahol a legmagasabb összegű ellátást fizetik.
  • Ha Ön nyugdíj címén mindkét országban jogosultságot szerzett, akkor az az ország fizeti ki az ellátásokat, ahol az Ön gyermekei élnek, ha az egyik nyugdíjat ez az ország fizeti. Ellenkező esetben azt az országot terheli az ellátás, ahol Önt biztosították vagy ahol a legtovább tartózkodott.
  • Ha Ön tartózkodás címén mindkét országban jogosultságot szerzett, akkor az az ország fizeti ki az ellátásokat, ahol az Ön gyermekei élnek.

Pótlékok

Elképzelhető, hogy az illetékes ország által fizetett ellátás összege kisebb annál, amit a másik olyan ország fizetett volna, ahol Ön jogosultságot szerzett. Ebben az esetbn a második ország pótlékot fizet a két ellátás összege közötti különbségnek megfelelően.

Az Ön helyzetének értékelése

A gyakorlatban az említett szabályok alkalmazása esetfüggő. További információkért kérjük, forduljon biztosítási intézményéhez.  Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

További információk

További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál. 

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a szükséges információkat? Megoldandó problémája van?

Tegyen fel kérdést az Europe Directen keresztül! (00800 6 7 8 9 10 11)
Oldja meg a nemzeti szervekkel fennálló problémáit (SOLVIT)!
Kérjen jogi tanácsot az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól