Navigációs útvonal

Munkanélküliség

Ha Ön egy uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban lesz munkanélküli, akkor Önre a következő szabályok vonatkoznak.

Hol igényelhet ellátást?

Önnek regisztrálnia kell a foglalkoztatási szerveknél, és munkanélküli ellátást kell kérnie abban az országban, ahol utoljára dolgozott, kivéve, ha Ön másik országban tartózkodik.
Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Ha Ön másik országban tartózkodik

  • Ha Ön másik uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban tartózkodik, és oda naponta vagy legalább heti egy alkalommal visszatér, akkor Önnek regisztrálnia kell az ottani foglalkoztatási szerveknél, és munkanélküli ellátást kell kérnie. Ez a helyzet bizonyos határ menti munkavállalókat érint, akiket az uniós rendeletek "határ menti ingázónak" neveznek. Ön regisztrálhat annak az országnak a foglalkoztatási szerveinél is, ahol Ön dolgozott, és munkát keresett, az ellátást azonban továbbra is csak az Ön tartózkodási helye szerinti ország fizeti meg.
  • Ha Ön másik uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban tartózkodik, azonban heti egy alkalomnál ritkábban tér vissza, akkor Ön a munkavállalás vagy a tartózkodási hely szerinti országban is regisztrálhat és igényelhet ellátást. Ez jellemzően az idénymunkásokat érinti.

Nézzen utána, milyen jogok illetik meg Önt az egyes országokban

Ha Ön részlegesen munkanélküli

Ha Ön csak részben munkanélküli, akkor mindig azt az országot terheli a munkanélküli ellátás kifizetése, ahol Ön részlegesen még mindig dolgozik.

A külföldön végzett munka időszakainak összeadása

Az Ön igényének elbírálásakor az intézményeknek figyelembe kell venniük a más uniós országokban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban megszerzett biztosítási időszakokat is, ha ez az Ön ellátásra való jogosultsága miatt szükséges.  Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Ellátások külföldi munkakeresés esetén

Ha Ön másik uniós országban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban keres munkát, akkor Ön bizonyos feltételek megléte esetén három hónapig továbbra is kaphat munkanélküli ellátást (ez az időszak legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható). További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

További információk

További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál. 

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a szükséges információkat? Megoldandó problémája van?

Tegyen fel kérdést az Europe Directen keresztül!(00800 6 7 8 9 10 11)
Oldja meg a nemzeti szervekkel fennálló problémáit (SOLVIT)!
Kérjen jogi tanácsot az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól