Navigációs útvonal

Szociális védelmi rendszerek – MISSOC

A MISSOC-ról röviden

Az EU szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszere (Mutual Information System on Social protection, MISSOC) részletes, összehasonlítható és rendszeresen frissített információkkal szolgál a tagállami szociális védelmi rendszerekről angol, francia és német nyelven.

A MISSOC által közzétett, szociális védelemről szóló összehasonlító táblázatok az alábbiakra terjednek ki:

  • 32 ország: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc,
  • a szociális védelem 12 fő területe: finanszírozás, egészségügyi ellátás, betegség, anyaság, rokkantság, időskor, túlélők, munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések, család, munkanélküliség, garantált minimum bevételi források és tartós ápolás-gondozás.
  • Az adatok több mint 300 részletes kategóriába sorolva jelennek meg.

Az összehasonlító táblázatokhoz tartozó horizontális bevezetők emellett az egyes szociális védelmi területek főbb fogalmainak és elveinek vizsgálatakor figyelembe veszik az érintett országokat. A MISSOC feladatai közé fog tartozni 2011-től, hogy frissítse a tagállami szociális védelmi rendszerekről szóló útmutatókat. Ezek a dokumentumok célzottan az Európában utazó polgárok számára készültek.

A MISSOC adja ki a MISSOC Analysis nevű éves tájékoztató közleményt, illetve egyéb szakkiadványokat jelentet meg. A MISSOC tevékenységeivel kapcsolatos archív dokumentumok a MISSOC titkárságán érhetők el.

A MISSOC felhasználói

A rendszert a következő személyek használják:

  • Az uniós tagállamok politikai döntéshozói és köztisztviselői
  • Kutatók és diákok
  • A munkavállalás céljából vagy más okból egy másik uniós országba költöző személyek

Az információk frissítése

A MISSOC koordinációját az Európai Bizottság végzi az általa kinevezett titkárság segítségével. Az érintett országok egy vagy két kapcsolattartó személyt jelölnek ki a szociális védelemért felelős tagállami minisztériumokból vagy intézményekből. A kapcsolattartó személyek rendszeresen frissítik az összehasonlító táblázatokat és a tagállami szociális védelmi rendszerekről szóló útmutatókat.